Miau.bg»Статии»Мъници»Зайчета»Заешка тоалетна - възможно ли е това?

Заешка тоалетна - възможно ли е това?

Зайчетата могат да бъдат научени да ползват тоалетна

Често разпространено е грешното схващане, че зайците са нечистоплътни домашни любимци. Безспорно е обаче качеството им на социални животни, които – противно на очакванията – могат да бъдат научени да използват тоалетна, също както и котките.

Как да научим заек да ползва тоалетна?

Нужни са само няколко стъпки в постигането на целта. За начало, снабдете се с един или няколко съдчета с невисоки стени и без покритие. Ако съдът ви се струва висок, изрежете входче в една от страните. Предпочитан пълнеж на заешката тоалетна е този от рециклирана хартия, без добавени аромати. Този тип тоалетна ще заключи неприятните миризми. Не се препоръчва употребата на тоалетни, базирани на дървесина, глина или слепващите се на буци такива, тъй като е възможно да навредят на дихателната система.

Поставете тънък слой от тоалетната на дъното на съда – достатъчно количество, което да абсорбира влагата. Не е нужно допълнителното досипване, тъй като зайците, за разлика от котките, нямат тенденция да заравят изпражненията си. Пък и почистването на тънкия слой е далеч по-лесно.

Ключово е да разберем вътрешните инстинкти на животинката. Зайчетата обичат да си похапват сено и да се изхождат едновременно. В тази линия на мисълта поставянето на сено директно в приготвената тоалетна или в купичка, която е в пряка близост с тоалетната, ще стимулира зайчето да се изхожда на предназначеното място.

Когато искате да научите заек да ползва тоалетна, добре е да започнете с лимитиране на пространството, което обитава, независимо дали смятате или не да му предоставите цялата къща по-нататък.

По този начин животното ще свърже навиците си с тази зона. Забележите ли желаното поведение няколко поредни дни или седмици, може да пристъпите към неограничения достъп. Възможно е зайчето да забрави навика си, което налага повторно лимитиране на пространството и т.н.

Въпреки добрите намерения, съществуват и бунтуващи се пухчета – такива, които упорито отказват да се изхождат в заешката тоалетна и предпочитат килимчето. В случай на инциденти, попийте с хартия урината, и заедно с изпражненията ги пренесете в заешката тоалетна, за да изпратите съобщението къде трябва да е мястото им.

Не забравяйте, че тези домашни любимци никога не свикват на 100% с въпросната тоалетна и понякога ще се изхождат в близост или около ръба ѝ. Тогава трябва да поставите лесно почистваща се настилка под съда с тоалетна.

Заешка тоалетна

Не се отказвайте, ако срещнете неуспех в първите моменти – изискват се търпение и постоянство, особено ако животното вече притежава лошия навик. В този смисъл става дума не за научаване, а отучване и повторно научаване, което е съвсем друго занимание.

Някои зайчета си харесват определен ъгъл и независимо от усилията ви, винаги ще извършват нуждите си там. Препоръчваме да се предадете и да поставите тоалетната в тяхното ъгълче и да видите дали ще я използват.

Собствениците на мъжко зайче ще срещнат повече затруднения, тъй като този пол постоянно ще опитва да налага територията си, маркирайки я с урина и изпражнения. Кастрацията на заека може да реши проблема. В други случаи маркирането е по-скоро механизъм животинката да ви покаже кой командва вкъщи – и често успешно. Не бързайте да прибягвате към бялото знаменце.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest