miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Усмихват ли се кучетата наистина?

Усмихват ли се кучетата наистина?

Усмихнато куче
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

И без да е експерт, човек разбира, че кучетата са много социални животни и имат безброй начини да изразяват емоциите си. Чувството на щастие е свързано с вирването на ушите и въртенето на опашката.

Когато се уплашат, подвиват опашка, а когато се разсърдят на стопанина, го отбягват. Радостта си кучето изразява толкова емоционално, че не може да бъде сбъркана с нищо друго. Дори и да не владеете езика на тялото на кучетата, не е трудно да видите вълнението на своя домашен любимец.

Усмихват ли се кучетата наистина като човека и какво означава тази мимика, когато я забележим на муцунката на нашия домашен любимец?

Значение на усмивката на кучето

Тъй като често кучето разтяга устните си и показва зъбите, като мимиката му много наподобява усмивка, американски учени са анализирали тази особеност, за да проверят дали и най-добрият приятел на човека изразява същите емоции като нас, когато показва усмивка. Изводът от изследването е, че кучетата не правят гримаси като човека.

И ако решим, че кучето ни се усмихва, когато е показало зъбите си, това е само в нашата фантазия. С тази гримаса най-близките роднини на кучетата - вълците показват нервността си. А нашият домашен приятел? Кучетата имат способност да имитират човека. Съветът към хората е да се усмихват на кучето си, ако искат да го научат и то да прави така.

Но когато кучетата искат да демонстрират някаква емоция с усмивката, то тя означава нещо по-различно. Показването на зъбите при тях е в същност жест на покорство, от който идва и понятието покорна усмивка при кучетата. Отправена към хората, тази гримаса означава, че не са заплаха за тях. Така кучето демонстрира уважение към човека.

Как да познаем, че показването на зъбите е израз на покорство?

Ослепитела кучешка усмивка

Покорното усмихване при кучетата обикновено върви с леко приведената поза на тялото. Заедно с това кучето подвива опашка, дава лапа, отмества погледа си от човека.

Покорството, изразено по този начин, се използва от кучето, за да се запази от агресията на човека или на друго куче. Затова е често използвана тактика. Така домашните ни любимци показват и че се чувстват застрашени.

Всеки стопанин на куче, който се чувства притеснен от подобно поведение на кучето си, е добре да се обърне към професионален треньор на кучета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest