miau.bg»Статии»Мъници»Зайчета»Хранителни добавки за зайци

Хранителни добавки за зайци

Хранителните добавки се препоръчват за зайчета, които не се хранят балансирано
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Макар храните за гризачи, предлагани по зоомагазините, да обещават попълване на всички хранителни нужди на зайчето, възможно е то да изпитва недостиг на определени микроелементи и витамини, без да забележим. За да си спестите бъдещи проблеми, заложете на някои хранителни добавки за зайци.

Минерални и солени блокчета

Повечето собственици на зайчета избират да попълнят нуждите на пухчето си с помощта на минерални блокчета (с главна съставка калциев карбонат) и солени блокчета. Поставяйки ги в местоживеенето на животинката прави приема на нужните добавки изключително лесен в момента, в който почувства нужда. Освен важни хранителни добавки за зайци, блокчетата спомагат нормалното изтриване на зъбите и забавляват зайчето в моментите, когато скучае. Може да се каже, че солените блокчета на са от особена нужда, тъй като в храната за зайците има достатъчни количества натриев хлорид, но също така не пречат. Поставете блокчето близо до мястото, където е поилката.

Добавки с витамини и минерали

Хранещите се с висококачествена храна животни вероятно няма да срещнат недостиг през целия си живот. Експертите често дори съветват да не се прибягва до хранителни добавки с витамини за зайци, ако е възможно, тъй като предозирането с някои витамини и минерали може да има токсичен ефект върху организма. Различни са изискванията на нутриенти за всяка порода зайци и дори индивид. Най-честия срещан проблем е дисбаланс между отношението калций и фосфор, водещ до бедно усвояване на хранителните вещества и уязвимост към заболявания при зайците.

Добавки с папая и ананас

Добавките с папая могат да са полезни за зайците

Както знаем, топките косми са чест проблем, който понякога може да доведе до сериозни запушвания в червата на котките и дори нужда от хирургическа намеса за изваждането им. Малко са запознати обаче, че от същото страдат и зайчетата. За да се минимизира шансът от подобно преживяване, се препоръчват добавки от ананас и папая. Те съдържат ензимите папаин и бромелаин, за които се смята, че разграждат определен тип протеини, присъстващ във формираните косменохранителни топки.

Проучвания с хора-доброволци показва положително въздействие на бромелаина като противовъзпалително и успокояващо храносмилателната система средство. Същото е открито и в зайци, страдащи от застой в перисталтиката си, но предстоят още много проучвания, докато се стигне до категоричен отговор. В пресните плодове за зайци обикновено въпросните ензими не присъстват в изискваното концентрирано количество, за да предизвикат ефект, затова и на пазара се предлагат изолираните ензими.

Внимавайте да не прекалите с тези добавки за зайци – редица са нежеланите странични ефекти. Част от тях са снижаване ефективността на някои антибиотици. Намерете добавка специално предназначена за вашите гризачи, а не за хора, тъй като дозите им са точно отмерени. Добавяйте я при храненето на заека. Разбира се, няма да попречи да предложите на животинката някое и друго парченце от свежите плодове. Преди всяка употреба на хранителна добавка за зайци препоръчваме консултация с ветеринарен лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest