Miau.bg»Статии»Мъници»Зайчета»Хранителни добавки за зайци

Хранителни добавки за зайци

Хранителните добавки се препоръчват за зайчета, които не се хранят балансирано

Макар храните за гризачи, предлагани по зоомагазините, да обещават попълване на всички хранителни нужди на зайчето, възможно е то да изпитва недостиг на определени микроелементи и витамини, без да забележим. За да си спестите бъдещи проблеми, заложете на някои хранителни добавки за зайци.

Минерални и солени блокчета

Повечето собственици на зайчета избират да попълнят нуждите на пухчето си с помощта на минерални блокчета (с главна съставка калциев карбонат) и солени блокчета. Поставяйки ги в местоживеенето на животинката прави приема на нужните добавки изключително лесен в момента, в който почувства нужда. Освен важни хранителни добавки за зайци, блокчетата спомагат нормалното изтриване на зъбите и забавляват зайчето в моментите, когато скучае. Може да се каже, че солените блокчета на са от особена нужда, тъй като в храната за зайците има достатъчни количества натриев хлорид, но също така не пречат. Поставете блокчето близо до мястото, където е поилката.

Добавки с витамини и минерали

Хранещите се с висококачествена храна животни вероятно няма да срещнат недостиг през целия си живот. Експертите често дори съветват да не се прибягва до хранителни добавки с витамини за зайци, ако е възможно, тъй като предозирането с някои витамини и минерали може да има токсичен ефект върху организма. Различни са изискванията на нутриенти за всяка порода зайци и дори индивид. Най-честия срещан проблем е дисбаланс между отношението калций и фосфор, водещ до бедно усвояване на хранителните вещества и уязвимост към заболявания при зайците.

Добавки с папая и ананас

Добавките с папая могат да са полезни за зайците

Както знаем, топките косми са чест проблем, който понякога може да доведе до сериозни запушвания в червата на котките и дори нужда от хирургическа намеса за изваждането им. Малко са запознати обаче, че от същото страдат и зайчетата. За да се минимизира шансът от подобно преживяване, се препоръчват добавки от ананас и папая. Те съдържат ензимите папаин и бромелаин, за които се смята, че разграждат определен тип протеини, присъстващ във формираните косменохранителни топки.

Проучвания с хора-доброволци показва положително въздействие на бромелаина като противовъзпалително и успокояващо храносмилателната система средство. Същото е открито и в зайци, страдащи от застой в перисталтиката си, но предстоят още много проучвания, докато се стигне до категоричен отговор. В пресните плодове за зайци обикновено въпросните ензими не присъстват в изискваното концентрирано количество, за да предизвикат ефект, затова и на пазара се предлагат изолираните ензими.

Внимавайте да не прекалите с тези добавки за зайци – редица са нежеланите странични ефекти. Част от тях са снижаване ефективността на някои антибиотици. Намерете добавка специално предназначена за вашите гризачи, а не за хора, тъй като дозите им са точно отмерени. Добавяйте я при храненето на заека. Разбира се, няма да попречи да предложите на животинката някое и друго парченце от свежите плодове. Преди всяка употреба на хранителна добавка за зайци препоръчваме консултация с ветеринарен лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest