Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Затлъстяло ли е кучето ви?

Затлъстяло ли е кучето ви?

Затлъстяло куче

Последните десетилетия стават свидетели на нещо ново и непознато в миналото явление – все повече хора влизат в процента на затлъстяло население. Модерната болест затлъстяване засяга и най-добрите приятели на човека.

Можем обаче да поспорим дали единственият фактор е преяждането. Зад натрупаните излишни килограми стоят редица причинители – хормонален дисбаланс (синдром на Кушинг, хипотиреоидизъм), диабет.

Затова не трябва да сочим с пръст собствениците на кучета, а да имаме предвид няколкото възможни истории защо четириногото е така пухкаво. Затлъстяло ли е кучето ви?

Кастрацията на кучето може измени метаболизма на животното и да редуцира дневните калорийни нужди и незапознатите с това да хранят кучето по същия начин като преди.

Затлъстялото куче е в рисковите групи спрямо няколко заболявания, което прави животът им далеч по-труден. Кучешкият артрит, представляващ възпаление на ставните повърхности, е далеч по-потенциран поради увеличената тежест на тялото, затова и болките са по-силни. Освен това почти всяко затлъстяло куче има затруднено дишане, напредващо сърдечно заболяване или кучешки диабет.

Много собственици до последно отказват да повярват, че любимото им пухче е затлъстяло. В техните очи то е най-красивото и мило същество на света и няма начин да да му откажат вкусни кучешки лакомства. Дългата кучешка козина понякога създават грешно впечатление за затлъстялост, докато не бъдат прегледани от опитно око.

За да проверите дали вашето четириного страда от това състояние, погледнете го отстрани и отгоре. Трябва да се оглеждате за добре оформена вдлъбната линия на талията точно след последните ребра. Ако не успявате да видите триъгълник, а по-скоро формата е четириъгълник или бъчвичка, значи е добре да се поработи над сваляне на излишните килограми. Лесното напипване на ребрата също е добър знак, когато става дума за здравословно тегло при кучетата.

Собствениците на затлъстяло куче трябва да са готови за стриктно изпълняване на режима, който ветеринарният лекар е препоръчал. Започнете с намаляване на количествата храна и се насочете към закупуване на специална диетична храна, пригодена за метаболизма на този вид животни.

Оставете всякакви лакомства, закусчици и награди за други дни. Може да предложите сварена тиква или зелен боб вместо лакомства. Има всякакви начини да наградите животинката си за добро поведение, и даването на причиняваща му бъдещо страдание храна едва ли е най-добрата идея. Не забравяйте – затлъстяването при кучетата е обратимо състояние и всеки е способен да върне нещата в релси, за да се радва на мъничето си по-дълго време.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest