Miau.bg»Статии»Котки»Размножаване на Котки»Разгонването при мъжките котки

Разгонването при мъжките котки

Разгонена котка

Сигурно сте чували схващането, че на определена възраст момичетата са по-зрели от момчетата. Така поне твърдят специалистите. Горе-долу по същия начин стои въпросът и при женските котки и котараците.

Котките-дами се разгонват по-рано от представителите на мъжкия котешки пол, но пък са разгонени само на определени периоди (обикновено пролет и есен), докато котараците могат да са разгонени постоянно. Само при мисълта, че наоколо има разгонена котка, те веднага ще хукнат след нея, за да я ухажват.

Котараците обикновено се разгонват след 9-тия месец, но има и някои по-забавени, при които това се случва на 12-месечна възраст. При неспецифичните породи котки е точно обратното и те могат да се разгонят за първи път дори и на 6 или 7-месечна възраст. На толкова ранна възраст обаче природата е решила, че те няма да са отговорни родители, образно казано. При първото им разгонване шанса да заплодят някоя котарана е сведен до минимум.

По какво ще познаете, че си имате работа с разгонен котарак? Поведението му коренно ще се промени-ще стане неспокоен и дори може да откаже да се храни, ще търси всяка една възможност да хукне нанякъде (с цел ухажване на някоя разгонена котка) и изобщо няма да го притеснява мисълта, че ви зарязва. Но най-важно е, че ще започне да маркира територията си. Няма как да не усетите миризмата, защото тя е наистина непоносима.

Какво можете да направите, за да си спестите неприятните моменти около разгонването на котарака? Ако котаракът, който отглеждате, живее в апартамент и не излиза навън в търсене на авантюри, то е най-добре да го кастрирате. Другите ви алтернативи са всеки път когато се разгони (може да е по всяко време), да му търсите партньорка или пък да го упоявате с лекарства, които не позволяват на животното да има подобни котешки мераци. Това са ви опциите, защото в противен случай ще трябва да се разхождате с противогаз в собствения си дом.

Разгонената мъжка котка може да прояви нетипично поведение

Всъщност е почти гарантирано е, че ветеринарите сами ще ви препоръчат да кастрирате мъркащия си домашен любимец, тъй като за него ще е истинско мъчение да има желание за котешки интимности, а да не може да ги получи. Освен това при котараците това е съвсем рутинна процедура, която се прави с анестезия и само след около 1 ден ще можете да се радвате отново на вниманието на вашия котарак.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest