Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Агресията при котките

Агресията при котките

Има начин да се справите с агресивната котка

За съжаление, повече проучвания има единствено върху агресията на породистите котки, тъй като т.нар. улични котки са смес от всевъзможни породи котки и обикновено се квалифицират от ветеринарите просто като европейска котка. Така например се знае, че сиамските котки са особено злопаметни и отмъстителни и при тях агресията е често срещано явление.

Същевременно обаче нищо не пречи да се сдобиете и с изключително миролюбива сиамска котка. В крайна сметка общовалидно е правилото, че от котка до котка има огромна разлика, което важи в пълна сила и европейските котки. Можете единствено да се надявате, че сте попаднали на по-добричък мъркащ домашен любимец...

Не е много ясно защо котките стават агресивни, както и дали това е единствено част от природата им или го правят нарочно. Някои котки могат да ви захапят дори, докато са седели мирно в скута ви, вие сте ги галили, а те са мъркали.

Други пък, комфортно настанили се върху хладилника ви, могат без никаква причина да се нахвърлят върху гърба ви, докато вие търсите нещо в него, без дори да им обръщате внимание. Сигурно е обаче, че котките стават агресивни, когато са разгонени, особено мъжките.

Има ли начин да се справим с агресията при котките? При котки, които са агресивни само когато са разгонени, най-лесно е да предприемете кастриране.

Кастрацията се препоръчва и по ред други причини, а и тя не представлява някаква сложна хирургическа операция. Можете да се доверите и на лекарствата, които се дават по време на периода на разгонване на котката и които притъпяват желанието им за чифтосване.

Агресивна котка

Когато котката ви е агресивна и ви напада, без да е разгонена, просто трябва да ѝ дадете урок. Но никога не си позволявайте да удряте животинката с ръка, с метлата, с лопатата или с друг предмет, с който ще ѝ причините болка.

Не е това целта ви, а и именно по този начин тя ще стане злопаметна и ще иска да си отмъсти. Достатъчно е всеки път когато видите, че тя става агресивна, да я пернете леко с навит на руло вестник.

Нея няма да я заболи, но ще реагира светкавично при шума на хартията и ще се откаже от намеренията. Това действа ефективно при почти всички котки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest