Вижте кои са най-застрашените от изчезване бозайници

С близо 95 процента застрашена от изчезване популация лемурите са най-застрашените примати на планетата. Тяхната група е на ръба на изчезването и водеща при опазването на дивите животни в природата.

Тези примати със заострени муцуни и дълги опашки се срещат единствено на остров Мадагаскар, а броят им е намалял чувствително заради нерегулируемото земеделие, дърводобивът и минното дело.

Няма съмнение, че заплахата за лемурите е огромна, а толкова висок процент на застрашени от изчезване животни не е регистриран, казва Рус Митермейер от Международния съюз за опазване на природата.

От 111 вида лемури застрашени от изчезване са 105. През последните години популацията им е намаляла и заради незаконното им ловуване и продажба на зоологически градини или частни лица.

Един от видовете, идентифицирани като критично застрашени, е северният игрив лемур, за който се смята, че са останали само 50 екземпляра.

От Международния съюз за опазване на природата казват, че са старторали програма за тяхното опазване и се надяват да помогнат на тези красиви примати.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати