Дивите коне са заличени от лицето на Земята

Кон

Дивите коне не съществуват на Земята от хилядолетия. Ние обаче разбираме за това едва сега.

Същински диви представители на конското семейство на планетата Земя няма от векове. Светът е изгубил тези същества отдавна. Зооархеолозите едва днес установяват този интересен факт.

Загубата е установена с генетично изследване. То показва как конят на Пржевалски, смятан за последния останал див вид на Земята, всъщност е потомък на най-ранните опитомени коне.

Спасен от изчезване през 20-ти век, класифициран като застрашен вид, той е потомък на опитомени преди около 5500 години от представители на Ботайската култура в Казахстан коне. Част от животните са избягали от опитомителите си и са станали диви, без да са такива по произход.

За достигане до интересните изводи международните специалисти са сравнили геномите на десетки древни и съвременни коне. Откритието е революционно и доказва, че на Земята не са останали същински диви коне. Светът е изгубил тези същества отдавна, а ние го разбираме едва сега.

Подобно на конете, изобразени в пещерни рисунки, познатите ни коне на Пржевалски са със сиво-кафяв цвят и имат тъмна щръкнала грива. Настоящата популация, наброяваща около 2000 екземпляра, произлиза от 15 коня на Пржевалски, уловени преди около век. Част от тях са върнати в естествена среда, а останалите обитават резервати и зоопаркове по света.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати