Вярната Махе никога не изоставя стопанина си аутист

Вярната Махе никога не изоставя стопанина си аутист
Снимка: Louise Goossen

Джеймс е 9-годишно момченце, страдащо от аутизъм. По тази причина той никога няма да има нормален социален живот, но благодарение на домашния си любимец Махе винаги ще има верен приятел.

Махе е черен лабрадор, преминал 6-месечно обучение в Новозеландската асоциация за кучета водачи, и сега се грижи за Джеймс. Помага на своя стопанин с придвижването и винаги е готова да го успокои.

При една от тежките кризи на Джеймс майка му веднага го води в болница, а Махе отказва да се раздели с него. Лае срещу докторите, но накрая успява да се настани в болничното легло до своя стопанин.

Детето е било упоено, за да не се нарани и да не получи допълнителни травми, а лабрадорът е неотлъчно до него.

Семейството на Джеймс споделя, че животът им доста се е улеснил, откакто са взели кучето при себе си. Момчето им е станало доста по-спокойно и щастливо, а Махе е единствената, от която не се страхува, за да осъществи визуален контакт, при положение, че избягва да гледа в очите дори собствените си родители.

Лабрадорът е много търпелив със стопанина си, оставяйки го да тича, а когато долови признак на започваща криза, веднага уведомява с лая си родителите му.

Приятелството между Джеймс и Махе е истинско доказателство, че кучетата са способни на истински чудеса с децата аутисти, защото успяват да им осигурят необходимия комфорт и лоялност.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати