miau.bg»Статии»Живини»Бели мечки държат руски учени за заложници

Бели мечки държат руски учени за заложници

Бяла мечка

Руски учени са заложници в отдалечена метеорологична станция Тройной в Арктика. Техни похитители са пет бели мечки.

Случаят е повече от забавен. Единствените, на които не им е до смях в момента, са учените в станцията. Те ще трябва да останат там още месец. Тогава ще пристигне доставка с ракети, които ще им помогнат да отпъдят похитилите ги мечки.

В полярната станция са залостени един механик и две момичета – метеоролози. Те нямат никакви оръжия или каквито и да били средства за защита. Липсва и с какво да изплашат и прокудят мечките. Те са използвали наличните сигнални ракети, които по никакъв начин не трогнали мечките.

Информацията за странното положение е изпратена от една от сътрудничката на полярната станция. Тя е докладвала на ръководителя на програмата на WWF Мечи патрул, че мечките се намират в непосредствена близост до сградата и спят до нея. Освен това едно от двете кучета на станцията е убито на 31 август.

Свидетели потвърждават, че мечките са крайно агресивни. Проблемът е, че по план учените всекидневно трябва да излизат от станцията и да правят измервания на крайбрежните води. Това в момента е животозастрашаващо, тъй като изисква да изминат няколкостотин метра, в които мечките могат да ги нападнат.

На закъсалите учени ще бъдат доставени ракети и кучета пазачи – в това увери руският министър на природните ресурси и околната среда. Те ще бъдат осигурени от федералната служба за атмосферни наблюдения. Това обаче ще стане чак след месец заради прекалената отдалеченост на станцията.

Това не е първият подобен случай. На остров Тройной мечки и хора съжителстват заедно от много време насам и подобни трудности не са неочаквани. Всички се надяват в края на октомври или най-късно началото на ноември мечките да напуснат острова по замръзналите води в търсене на храна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати