Уникално! Откриха още лемури джуджета

Миши лемури

Лемури от три непознати досега вида бяха открити от учените. Те се причисляват към така наречените лемури джуджета, познати още като миши лемури, и са забелязани в горите на Мадагаскар, съобщават световни информационни агенции.

Въпреки че външно въпросните екземпляри приличат повече на гризачи, лемурите джуджета се смятат за примати, активни най-вече през нощните часове.

Интересното при тях е, че имат много по-голяма връзка с орангутаните, отколкото с полските мишки например. Този вид лемури имат доста разнообразно меню, като обикновено в него могат да попаднат не само ларви и насекоми, но също цветя и плодчета на растения.

Лемурите джуджета си приличат доста и на практика е много трудно да се направи разлика между отделните видове. Въпреки това изследователите са успели да отделят един вид от друг, служейки си с иновативни генетични изследвания. Така разграничили представители на три нови вида, които нарекли Microcebus ganzhorni, Microcebus boraha и Microcebus manitatra.

Новите генетични анализи са от изключително важно значение за науката. Благодарение на тях, както и на по-задълбочени познания, специалистите ще са наясно какво е движението на биоразнообразието в Мадагаскар.

Лемури

Освен това този вид иновативни изследвания може да допринесе за съхраняването на лемурите джуджета, чиято популация намалява заради дейността на ловците и обезлесяването.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати