Малко орангутанче оцеля изхвърлено в картонена кутия

Орангутан

Бебе орангутанче оцеля по чудо, след като бе изхвърлено в кашон. То бе открито от местните жители на село в близост до град Кетапанг в Индонезия в края на октомври.

Малкият орангутан, кръстен по-късно Гито, бил намерен в пропита с урина картонена кутия, в която бил изоставен. Той лежал в поза мумия, със скръстени на гърдите ръце и свити крака. Спасителите му първоначално решили, че е мъртъв. Оказало се обаче, че животинчето все още диша въпреки окаяния си вид. В селото местните го хранели с кондензирано мляко, докато се вземе решение какво ще се случи с него.

Гито бил транспортиран до ветеринарната клиника в Борнео от доброволци. Оттам бил изпратен в рехабилитационния център в Източен Съсекс. Там лекарите положили всички усилия да възвърнат доброто състояние на орангутана.

Само след месец и половина Гито се възстановил почти напълно. По време на лечението изтънялата му и посивяла кожа била мазана с кокосово масло. В първите седмици животното било на системи. Днес Гито изглежда като всяко друго бебе орангутанче, но с едната разлика - че все още няма козина.

Това е 20-ият спасен орангутан за последните два месеца. Броят на изхвърлените и изгонените от естествената си среда животни нараства непрестанно заради масовото изсичане на горите за палмови плантации и многото пожари.

За местните жители възрастните животни са само вредители за плантациите. Техните бебета пък взимат за домашни любимци, но след време се отказват от тях, тъй като не знаят как да ги обгрижват. Поради това зачестяват случаите на изхвърлени бетета орангутани. В най-честия случай те биват открити твърде късно.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати