Домашните животни предпазват децата от психични проблеми

Домашни животни

Домашните животни имат способността да защитават децата от тревожни разстройства и да ги предпазват от бъдещи психични проблеми. Това сочат данните от изследване, проведено от учени от Медицинския институт на Дартмутския колеж, Медицинския център Басен и Университета в Оклахома.

Учените са съпоставили данните за 643 деца на възраст между 6 и 7 години. Половината от тях имали куче в дома, а другите живеели без животни. Родителите им трябвало да отговарят на въпроси за психичното състояние на детето, както и такива за навиците на животното.

Резултатите показали, че докато в 21% от случаите децата без домашен любимец страдат от тревожно разстройство, то процентът спада до 12 при тези, които живеят с куче. Това доказва поредната полза от домашните любимци.

Учените заключват, че общуването с куче действа като превенция срещу тревожността и депресиите. Наличието на домашен любимец може да предотврати появата на сериозни психически проблеми и разстройства в бъдеще.

В минали проучвания бе установено, че грижата за друго живо същество намалява нивата на кортизола – хормонът на стреса, и увеличава изработването на окситоцин - хормон на любовта.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати