miau.bg»Статии»Живини»Прилепите са на изчезване!

Прилепите са на изчезване!

Прилепи

Около 25% от всички видове прилепи у нас са застрашени от изчезване. В световен мащаб повече от 12 вида са безвъзвратно заличени от лицето на Земята. Всичко това е резултат от човешка дейност.

Въпроси относно проблемите с птиците се обсъждат ежегодно на Международния ден на птиците, който се отбелязва на 3-ти октомври. Той се чества от 1906 г. по силата на Конвенцията за защита на полезните птици. През 1990 година се приема споразумение за опазването на европейските видове прилепи.

Първите страни, които се включват в инициативата, са Полша и Франция. У нас от 19 години насам ежегодно се отбелязва Международна нощ на прилепа по пример на другите европейски държави. През годините в инициативата се включват над 30 страни. През 2012 година инициативата за опазването на бозайниците излиза извън границите на Европа и става международна, след като в нея се включват САЩ, Тунис, Азербайджан и Филипините.

У нас ежегодно се чества Международната нощ на прилепите, която се провежда в различни градове през септември и октомври. Тоня Маринова, уредник в отдел Природа на Регионален исторически музей – Благоевград, смята да превърне празника в традиционен за града.

Тази година той се проведе за пръв път и се превърна в едно от най-големите подобни мероприятия в страната. Събитието премина с подкрепата на националния координатор на инициативата за България сдружение Зелени Балкани и българска фондация Биоразнообразие.

В България прилепите са 30% от видовия състав на българската бозайна фауна. Те са групата с най-висок природозащитен статут както в национален, така и в международен мащаб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати