Miau.bg»Статии»Живини»Зомби-пчели се скитат безцелно през нощта в САЩ

Зомби-пчели се скитат безцелно през нощта в САЩ

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k46
Пчела

Зомби-пчели плъзнаха из Съединените щати. Учени сигнализират, че малки насекоми похищават пчелите и буквално ги зомбират. Заради паразитите пчелите извършват нелогични движения и сякаш се лутат безидейно в пространството.

Нападнатите от вредителите пчели се реят объркано в пространството, и то през нощта. Те бръмчат около осветени места и после издъхват, съобщават световни информационни агенции.

Случаи на лутащи се пчели-зомбита има в източните райони на САЩ. Според учените това е доста интересен феномен, тъй като разкрива как определен паразит може да повлияе върху поведението на медоносните насекоми. Стига се дотам, че те дори изоставят своя кошер.

Всъщност това изобщо не е първият път, в който сред изследователите се говори за зомбирани пчели. Оказва се, че подобно явление за пръв път е забелязано още преди седем години в Калифорния. С течение на времето обаче вълната се разпростира.

Още тогава на специалистите им прави впечатление, че някои пчели започват да извършват доста неприсъщи за тях действия. Те летят нестабилно през нощните часове, като движенията им са видимо нестабилни. Внезапно полетът им прекъсва и те умират.

Изследователи обясняват, че паразитът, който е главният причинител за това поведение на пчелите, е мухата Apocephalus borealis. Тя снася своите яйца върху тялото на медоносните насекоми, а щом ларвичките се появят, започват да се захранват с плътта им.

В крайна сметка ларвите завземат нервната система на пчелата и причиняват несвойствените ѝ движения. Учените все пак обръщат внимание, че не всички подобни паразити умъртвяват съществото, което са похитили. Някои просто го карат да извършва движения, които да допринасят за тяхното по-бързо развитие и размножаване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest