miau.bg»Статии»Живини»Ще вдигат приют за малтретирани коне у нас

Ще вдигат приют за малтретирани коне у нас

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k737
Коне
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.
Виж ››

Съвсем скоро у нас може да бъде създаден приют за бездомни коне. Идеята е на организацията, която спасява и лекува болни животни, Animal Rescue Sofia. Сега от сдружението обмислят да създадат място, където да приютяват малтретирани жребци, съобщава БНРБг.

Надя Станчева от организацията за защита на животните сподели, че това хрумване се появило, след получена информация за скитаща се безпризорна кобила.

След разговор с лице от общината, където е било забелязано добичето, се установило, че няма къде да бъде настанена тази кобила. Наложило се Надя да я вземе в двора на собствената си къща.

След време към нея се присъединил и жребецът Силенцио, който бил спасен преди да попадне в месокомбинат, където да бъде превърнат в наденички.

Доколкото е известно, според нормативната уредба, когато към дадено животно бива проявена жестокост от собственика му, то трябва да бъде иззето от него.

Тези мерки в голяма част от случаите не се прилагат, защото конфискуваните коне нямат къде да отидат после. По думите на Надя Станчева има желание да се действа по въпроса с изземането на животните от собственици-тирани, но след това няма какво да се направи.

И тук идва мястото на приюта. Идеята за създаването на такъв дом за безпризорни коне обаче има нужда от обществена подкрепа. Нужно е съдействие на отговорните по въпроса институции. Трябва да се намери също така и достатъчно голяма площ, където конете да се чувстват удобно.

Имаме нужда от малък имот, на който да могат да се построят конюшни, граничещ с по-голям имот, на който конете да могат да пасат, сподели Надя Станчева.

Станчева сподели, че хрумването вече е срещнало съмишленици в лицето на зоозащитници, както и на някои от отговорните институции.

Идеята е била подкрепена от шефа на отдел Хуманно отношение към животните към Българската агенция по безопасност на храните д-р Петя Петкова. Тепърва ще бъдат предприети още действия по реализирането на проекта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest