Мистериозен щъркел скита на летището в Бургас

Щъркел

Мистериозен щъркел, обикалящ в района на летище Бургас от дни, привлича вниманието на пътници и зоозащитници. Разтревожени граждани решили да помогнат на животното и вече многократно са подавали сигнали на всички институции, от които зависи неговото спасяване, предава ДарикнюзБг.

От Центъра за защита на дивите животни в Стара Загора са коментирали, че хващането на прелетната птица трябва да се извърши от служители на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас и чак по-нататъшните грижи по животното са техен ангажимент.

От РИОСВ пък са коментирали, че техен екип вече е посетил мястото, където се забелязва щъркелът, но щом птицата усетела, че е доближавана от човек, излитала. Поради това хващането ѝ било невъзможно.

Според служителя, заел се със случая, щъркелът нямал видими увреждания нито проблеми с летенето и движението. Специалисти дори допуснаха, че животното може да се навърта в този район, защото получава храна постоянно. Те споделиха, че е възможно гостът на летището да не отлети изобщо.

Въпреки това граждани, виждали въпросния щъркел, недоволстват, тъй като според тях той е с ранено крило и ляв крак. И докато присъствието на дългокракото пернато тревожи жители и гости на Бургас, в Плевен повява на друга прелетна птица предизвика фурор.

В края на месец септември в населеното място се е появила бяла лястовичка, пише ПосокиКом. Рядката птица е видяна на улица Гургулят. Щом забелязали тайнственото птиче, развълнувани плевенчани грабнали фотоапарати, телефони и камери, за да го заснемат.

Бялата лястовичка е свързвана от българите с разката на Йордан Йовков По жицата. Съществува поверие, че тя носи късмет, здраве, надежда и благоденствие. На същото се надяват и живущите на улица Гургулят.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати