И последната българска циркова тигрица отърва кожата

И последната българска циркова тигрица отърва кожата

Последният български цирков тигър Варвара замина за Германия. Тигрицата вече пътува към новия си дом, където я очаква спокоен и щастлив живот. Животното беше спасено, след като международната организация за защита на животните Четири лапи, го взе под своя опека.

Тигрицата Варвара се появява на бял свят през 2003 година във Франция. След като става собственост на български дресьори, тя се превръща в циркова звезда. Варвара е изпълнявала номера по време на представления в Турция, Белгия, Франция и България.

След като у нас беше наложена забрана в цирковите програми да участват диви животни, нейната кариера залезе. Тогава се наложи тигрицата да остане почти година в транспортно ремарке, докато се намери подходящо място, където тя да заживее спокойно.

След намесата на международната организация за защита на животните, както и на Министерството на околната среда и водите, това успя да се случи. Най-сетне Варвара ще получи грижите, които заслужава, и животът ѝ ще бъде в безопасност.

Хищникът ще бъде транспортиран до приюта за диви животни в Масвайлер с помощта на специализиран транспорт. Докато трае пътуването, състоянието на животното ще бъде следено постоянно от компетентни ветеринари, така че да не се появи никакъв риск за неговото здраве.

Преди Варвара да се отправи към новия си дом, тя вече беше подложена на преглед. Медицински специалисти от страната и чужбина са анализирали състоянието на животното и са му взели кръвни проби за изследвания в лаборатория. Според ветеринарните лекари общото здравословно състояние на бившата циркова звезда е сравнително добро.

Припомняме, че по-рано тази година бяха направени стъпки други две диви животни, прекарали години наред в цирка, да бъдат спасени. Организация за защита на дивите животни от Великобритания изяви желание да помогне на 7-годишните лъвове Жора и Блек и да ги отведе в специализирано място в Южна Африка, където да се чувстват добре.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати