Разплетоха мистерията около внезапната смърт на 200 000 антилопи

Атилопите сайга
Козметична Чанта за Пътуване-15%
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
18.50 лв.
15.72 лв.
Виж ››

Наскоро светът беше потресен от внезапната смърт на близо 200 хиляди животни от популацията на един от най-застрашените видове на планетата - антилопите сайга.

Почти 80 процента от срещащите се само в Казахстан, Русия и Монголия тревопасни бозайници мистериозно измря в рамките на една седмица. Нови изследвания предполагат, че смъртта може да е била причинена от бактерии, които обикновено живеят безобидно в телата на животните, но са претърпели метаморфоза и са се превърнали в смъртоносни инфекции.

Учени са намерили бактериални токсини в тъканни проби, взети от мъртвите антилопи. Установено е, че те причинили мащабно кървене в повечето от органите на животните. Все още за експертите остава загадка какво е задействало тези бактерии да станат толкова смъртоносни и то в рамките само на няколко нощи.

Генетичният анализ е показал, че виновници за измирането са бактериите - Pasteurella multocida и Clostridium perfringens. Те често се срещани в органите на преживни животни като Сайга. Досега тези микроорганизми не са причинявали болести при животните, освен ако антилопите не били с отслабена имунна система.

Най-вероятният причинител на масовата смърт е заболяването хемолитична септицемия, причинена от опортюнистична инфекция с бактерията Pasteurella multocida серотип Б, която се проявява често като латентна инфекция на горните дихателни пътища на сайгите и други бозайници, казва Самуел Карлин от Алианса за опазване на антилопите сайга.

Другата версия за масовата смърт е супер-инфекция с бактерията Clostridium perfringens, която се характеризира с освобождаването на огромни количества смъртоносни токсини в червата, които се абсорбират в кръвния поток и да допринасят за по-бързата смърт.

Атилопа сайга

От началото на юни близо 200 хиляди са измрелите животни. Правителствените служби на Казахстан погребват животните в масови гробове, но обширната тундра на средноазиатската страна все още е покрита с животински трупове, съобщават световните агенции.

Учените продължават да търсят и други възможни причинители на поголовното измиране. Правят се ежедневни тестове на околната среда в търсени на след за замърсяване. Тестове обаче са показали, че замърсяване и заразяване на почвата, водата и въздуха са малко вероятни причини, докато нивата на радиация в района също са в нормални граници.

Атилопите сайга са посочени като критично застрашени от изчезване от международните организации. В началото на 90-те години на ХХ век техният брой е бил по-малко от 20 хиляди индивида. След това редица организации започват специална програма за развъждане на вида, като бройката му се увеличава на близо 350 хиляди, разпръснати по територията на Казахстан, Русия и Монголия.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати