miau.bg»Статии»Живини»Учени: Котката ви няма нужда от вас!

Учени: Котката ви няма нужда от вас!

Котки

Котките са сред най-добрите четириноги приятели на човека. Някои от хората дотолкова са се привързали към своите пухкави любимци, че дори ги приемат за част от семейството.

Те полагат неимоверни грижи за писаните си и се стараят да ги глезят по всевъзможни начини. При раздяла с тях пък тъжат и нямат търпение отново да ги гушнат. Как ли обаче котките възприемат липсата на своя стопанин? Според учените за разлика от кучетата котките нямат нужда да поддържат връзка с човек.

Котките не се нуждаят от своите стопани, гласи ново проучване, цитирано от Дейли телеграф.

Изследването е направено от ветеринарни психолози от университета на Линкълн. Неговите автори са открили, че при отсъствие на стопаните, котките не демонстрират признаци на тревожност. Това кара авторите на изследването да смятат, че котките са напълно способни сами да се грижат за себе си и не се нуждаят от компанията на своите господари, за да се чувстват в безопасност.

Това откритие може да разкрие много за една котка. Така например, ако тя се върти около стопанина си постоянно, това би могло да означава, че тя наистина го харесва и се е привързала към него, смятат експертите.

Доскоро кучетата бяха сред най-популярните домашни любимци в Европа. Но напоследък котките ги изпревариха. Причината е, че много от хората, които са на работа по цял ден, смятат котките за по-подходящ домашен любимец, заяви Даниъл Милс от екипа, заел се с изучаването на котешкото поведение.

По-старо изследване показа, че когато са сами у дома, котките показват признаци на тревожност - нещо, което правят и голяма част от кучетата. Според Даниъл Милс и колегите му обаче писаните са много по-независими от кучетата.

Това, което ние интерпретираме като тревожност, може да е недоволство, смята Милс.

За целите на своето проучване изследователите анализирали поведението на двадесет котките. Те проверили как животните се държат в непозната среда, когато са заедно със своя стопанин, както и когато са с непознат човек. След това наблюдавали как писаните реагират когато са оставени сами. Експертите искали да проверят доколко контактни са животните, когато стопанинът им го няма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати