Кокошката Гертруд осинови малките на американско нанду

Кокошка

Интересно явление наблюдават служителите в зоопарка на германския град Вормс. Благородна кокошка, наречена Гертруд, реши да осинови десет пилета на американско нанду, когато техният татко отказал да поеме отговорността за тях, предава ДПА.

Американското нанду е голяма птица от семейство Нандута, която не може да лети, но пък когато тича, може да развие скорост до 60 километра. Възрастните представители на вида могат да достигнат дължина от 140 сантиметра и тегло от 25 килограма. Американското нанду много наподобява щрауса, но е сравнително по-дребно от него и освен това има пера по шията и главата.

И независимо че американските нандута нямат много общи черти с кокошките, това не попречило на Гертруд да се възприеме за тяхна майка. Кокошката съвсем съвестно приема ролята си и като всяка една перната родителка показва на своите отрочета основни занимания от живота на птиците.

Тя е много спокойна. Грижи се за пиленцата вече месец и половина и ги учи как да кълват и да пият вода, обяснява една от гледачките в зоологическата градина Карина Декер.

По принцип при американските нандута този от родителите, който трябва да мъти яйцата и да се грижи за новоизлюпените пиленца, е мъжкият. В конкретната ситуация обаче мъжкарят се оказал изключително безотговорен и когато мъничетата се появили на бял свят, той не ги допуснал до гнездото. По това време се разразила и буря, за това се наложило служителите в зоопарка да вземат нещата в свои ръце.

Нанду

Те прибрали пиленцата, защото в противен случай, щели да загинат. По-късно на една от тях ѝ хрумнало да доведе кокошка от дома си, за да провери дали у нея поне няма да се задейства майчински инстинкт и чудото станало. Сега Гертруд е неотлъчно до нандутата, които вече са достигнали размерите на приемната си майка.

Трябва да отбележим все пак, че Гертруд не е единствената кокошка, взела под крилото си чужди мъници. Преди време стана ясно, че кокошка от китайско село е осиновила няколко кученца. Пернатото приютило бебетата и започнало да ги обгрижва, след като тяхната майка починала внезапно.

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати