miau.bg»Статии»Живини»Български учен откри стоножка от ада

Български учен откри стоножка от ада

Стоножка

Нов вид стоножка, наречена стоножката от ада, бе открита от изследователски екип, ръководен от български учен, във вертикални пещери в Хърватия. Непознатото досега за науката създание обитава зони, намиращи на почти един километър под повърхността на земята.

Новият вид стоножка е кръстен от учените Geophilus hadesi в чест на бога на подземния свят Хадес. Западните медии обаче му лепват прозвището стоножка от ада. Изследователите са се натъкнали на екземпляри от интересния вид в три пещери, част от планинския масив Велебит. Специалистите описват създанието като стоножка, дълга между 2.2. и 2.8 сантиметра.

Екипът, намерил Geophilus hadesi, е ръководен от българския учен проф. д-р Павел Стоев. Заедно с българина в изследването са участвали още специалисти от Хърватия, Великобритания, Италия и други държави.

Видът е нов и е за пръв път е описан от екипа, разказва проф. д-р Павел Стоев пред БТА.

Ученият разказва още за морфологичните белези, които се срещат при новооткритата стоножка. По думите на проф. д-р Стоев екземплярите от вида имат издължени нокти на краката и по-дълги антени. Специалистът обяснява, че тези черти на животното имат връзка с пещерния му начин на живот.

Той допълва, че пещерните обитатели загубват зрението си и се лишават от пъстрата си окраска, тъй като в тъмното тя не им е необходима. От друга страна, антените на този вид са по-изразени, тъй като той няма зрение и се нуждае от други органи, които да му помогнат да се ориентира в тъмнината и да достига по-лесно храната си. В менюто на стоножката от ада присъстват паяци, личинки, червеи и други.

Проф. д-р Павел Стоев обясни още, че за разлика от други свои родственици, които само от време на време се крият под земята, новооткритата стоножка не излиза на слънчева светлина. Според учените обаче това невинаги е било така.

Те допускат възможността преди много години стоножките да са обитавали и повърхността, но заради настъпили големи колебания в температурата там, те да са се скрили по-надълбоко под земята.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати