miau.bg»Статии»Живини»Започна преброяването на белите щъркели

Започна преброяването на белите щъркели

Бял Щъркел

По традиция всяка година в средата на юни започва мащабната международна кампания за преброяване на белите щъркели. Тази година инициативата ще се проведе за седми пореден път, като в нея вече са се включили природозащитни организации от 40 държави на няколко континента.

В България броенето на щъркелите започва от 15 юни, като координатор за страната е Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). По първоначални изчисления на българските еколози, за да успеят да преброят всичките щъркели на територията на България, участниците в кампанията ще трябва да изминат повече от 38 хиляди километра и да посетя над 5 хиляди малки и големи населени места.

Преброяването на щъркелите в световен мащаб се извършва веднъж на 10 години. То протича в рамките на две лета – на 2014 и 2015 г. Освен експертите от БДЗП в нея ще се включат и служители на държавните институции. От миналата година в сайта на организацията има възможност и за електронно преброяване, което ще позволи в кампанията да се включат и много доброволци.

Белите щъркели са едни от най-обичаните от хората птици. Те имат подобаващо място в легендите и обичаите на повечето народи. Поради факта, че те винаги присъстват в преданията като положителни образи, щъркелите са обичани, пазени и уважавани.

Във вярванията на предците ни щъркелът се свързва с новото начало и с пролетта, той носи здраве и късмет на селото и на дома, където строи гнездото си, някои дори го смятат за свята птица, а според други легенди той носи децата.

Щъркели

Щъркелите са една от малкото големи птици, които живеят в близост до хората. В последните години поради замърсяването и климатичните промени тяхната популация драстично е намаляла.

Тенденцията за спад в броя на щъркелите е стара. Тя за първи път е отчетена в Германия през 1930 година. Именно тогава е проведено и първото преброяване на красивите птици.

Редица еколози и експерти са на мнение, че птиците са индикатор за състоянието на околната среда. Техният брой ясно показва какво е качеството и наличието на влажни зони и чисти води, състоянието на земеделските земи и използването на пестициди и химикали.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати