В Англия се правят най-много експерименти с животни

Лабораторен плъх

Експериментите с животни във Великобритания не намаляват, въпреки обещанието на правителството да ограничи тази практика, съобщава на своите страници вестник „Мирър“. Всяка година там се извършват над 4.12 милиона експеримента, пише още изданието.

Най-често се използват кучета, маймуни, гризачи, крави и овце – тези животни са подлагани на най-различни тестове от учените.

Голяма част от изследванията, които се правят на животните, им причиняват страдание и болка. Нерядко се случва заради някои от изследванията животните да се разболеят.

През 2010 година правителството обеща, че подобни изследвания с животни ще бъдат намалени. За съжаление обаче, броят на бруталните експерименти на учените не просто не е намалял, а дори се е увеличил, съобщават от вестника.

Според изявление на Флор Дос, която е говорител на неправителствената организация за борба срещу експериментите с животни „NAVS“ от индустрията уверяват, че подобни експерименти вече няма.

Изследванията не просто продължават, но и голяма част от лабораториите избират да използват животни, въпреки че има алтернативен вариант, обясняват още от организацията.

Само в Университета Кеймбридж в момента има над 5000 мишки, като на някои от тези гризачи биват присаждани дори тумори. От организацията за борба с експериментите определят тази безмилостна практика като истински национален позор.

С всяка година учените все по-невъзмутимо използват животните за всякакви хрумвания, въпреки научния прогрес и възможността животните да не бъдат включвани в експерименти. Дори нарастващата обществена загриженост по този въпрос не може да спре подобни практики, споделя ръководителят на организацията Криймър.

Милиони животни умират всяка година, вследствие на болезнени тестове, които целят да докажат някаква теза на учените. Много често животните се използват и за доказване безопасността на почистващи препарати и козметични продукти.

Проучвания сочат, че едва между 5 и 25 на сто от резултатите от експериментите с животни всъщност са приложими при лечението на хората.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати