miau.bg»Статии»Живини»Охраняват денонощно последния мъжки бял носорог

Охраняват денонощно последния мъжки бял носорог

Носорог

Мъжкият северен бял носорог Судан има може би най-тъжната съдба на света. Той има незавидната участ да живее в залеза на своя вид. Огромният бозайник е последният мъжки представител на вида си.

Судан живее в Кения заедно със своята охрана от 7 човека. Правителството на африканската страна е назначила 24-часова охрана за носорога, защото неговата смърт би означавала окончателен край за белите носорози на север от Екватора.

За света все още е прясна новината отпреди четири години, когато последният западноафрикански черен носорог бе открит убит в Република Централна Африка. След това видът му е обявен официално за изчезнал.

Масовото намаляване на популациите на различните видове носорози се дължи на поголовния лов, на който са подложени. В Далечния изток все още се вярва, че от рога на едрия бозайник може да се направи едва ли не панацея, която лекува всичко от полова немощ до даване на безсмъртие. Цената на рога на носорога на пазара във Виетнам може да достигне до 700 000 долара за килограм.

Въпреки че шансът е минимален, все още има теоретична възможност видът на северния бял носорог да бъде спасен. На света все още живеят четири женски носорога. Две от тях - Фату и Нанджин, са в Кения и също имат 24-часова охрана. Останалите две едри дами живеят в зоологически градини съответно в Прага и Сан Диего.

Судан е на 42 години. Изследователите се притесняват, че поради напредналата си възраст той няма да е психически пригоден да се съеши с кенийските женски носорози. За тази ситуация учените са приготвили резервен вариант – оплождане ин витро.

В надпревара с времето и опитвайки се да запазят вида, международни експерти са подготвили и трети резервен вариант – генно инженерство. Северният бял носорог не може да се чифтосва с черен носорог, но има шанс това да стане с южния бял носорог.

Последните все още не са застрашени. Генетично те са подвид на по-големия си северен събрат. Въпреки че потомството няма да бъде 100 процента северен бял носорог, това би било по-добре от нищо, казват експерти.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати