Най-самотният кит в света става филмова звезда

Кит

52: В търсене на най-самотния кит в света е документалният филм, който предстои да излезе в най-скоро време на големия екран. Лентата ще поведе публиката на невъобразимо пътешествие в търсене на забравения 52-херцов кит.

Всеизвестен факт е, че огромните морски бозайници контактуват на определена честота. Героят на предстоящия да излезе филм е единственият, който използва 52-херцова честота, неразбираема за останалите от неговия вид.

Филмът се снима в продължение на 24 години. За този период от време учени и специалисти от цял свят следят съдбата на многотонния влюбен бозайник, който търси половинка, но не може да намери заради честотата, с която контактува. Съдбата на огромното създание, наричано най-самотния кит в света, е вдъхновила песни и книги.

Автори на лентата се Ейдриан Грайнър и Дроршуа Земан. За да снимат филма на живота си, както те самите го определят, са преминали през редица перипетии. До последно не се знаеше дали филмът ще види бял свят. Това стана възможно едва миналата година благодарение на Леонардо ди Каприо, който дари повече от 50 000 долара, за да помогне на екипа, заснел лентата.

Самотният кит всъщност е само глас. Никой никога не е виждал огромния бозайник да пори морската шир. Океонолози и любители са засичали 52-херцовия му глас стотици пъти, но засега животното не е заснемано. Китът плува в територии заедно с много други представители на вида си.

Засега обаче нито една женска не му е откликнала. Именно високият му зов е причина за това, смятат специалистите. Учените, следящи от 1989 г. миграциите на самотника в Тихия океан, напомнят, че песните на сините китове и финвалите звучат около 15-20 херца.

Животното се е превърнало в символ на безнадеждния романтик, какъвто дълбоко в себе си е всеки човек. Няколко океанографски института по света разказват, че всеки месец получават стотици писма и имейли от хора, идентифициращи се със създанието.

Учените предполагат, че животното принадлежи към неизвестен вид и затова не може да си намери партньор. Според наложилата се теория китът е плод на любовта между син кит и финвал. Точно затова е получил физическата деформация на гласа си, която не му позволява да се произведе.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати