miau.bg»Статии»Живини»Разгадаха тайнствения танц на пчелите

Разгадаха тайнствения танц на пчелите

Какво значи танцът на пчелите?

Както знаете пчелите извършват специални движения със задната си половина и по този начин успяват да комуникират по между си. Тези движения наподобяват танц и са изключително сложни и разнообразни.

Учените изследваха отблизо този танц на пчелите и успяха да разкодират над 1500 от движеният на насекомите.

Известно е, че пчелите драстично намаляват и са застрашени от изчезване в бъдеще. Настоящото откритие ще доведе до по-добро разбиране на хранителните им предпочитания и ще помогне за защитата им.

По време на изследванията поведението на пчелите учените са си задавали два основни въпроса:

- Какви цветя избират пчелите заради нектара и полените им?

- Кога предпочитат да търсят храна?

Изследването на пчелите е проведено в Минесота като за целта два обекта били изучавани. Колониите от пчели били поставени в стъклени кошери за по лесно наблюдение.

В този щат в момента само 2% от земята е покрита с прерии и затова пчелите драстично са намалели.

През 2015-2017 проучванията показват, че пчелите танцуват пред входа на кошера и колкото по-голямо изобилие от храна има в околността, толкова по-сложен е танца им.

В това изследване са наблюдавани 1528 танца. То показва, че основната комуникация между пчелите касае източниците на нектар през месеците август и септември.

Към края на топлия сезон общуването им е насочено основно към търсене на храна. Специалистите обясняват това явление с факта, че пчелите се приготвят за зимата и трупат запаси.

Другото откритие направено от това изследване касае предпочитанията на пчелите за видове цветя. Кар-Маркел споделя, че са открити 7 вида прерии, към които пчелите имат предпочитание. Което е само още един от изумителните факти за пчелите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати