Защо папагалите Монах са нежелани в Мадрид?

Папагал Монах

Сред разнообразните видове папагали хората много често избират за домашни любимци тези от вида монах. Зелените птички са много весели, игриви, мънички и любопитни.

Те са единствен представител на вида Myopsitta monachus и родината им са субтропичните райони на Аржентина и околните страни. Малките палавници са със зелено оперение и светла сива гушка, а опашките са разнообразени и със сини и жълти пера, а човката им е обагрена в оранжево.

Хората ги предпочитат за домашно отглеждане заради веселия им и игрив нрав. Те са по-малко от 30 сантиметра дълги и имат около 100 грама тегло. Не изискват особени грижи, нито много място, само са много шумни.

Много от тези птиченца са изпускани от клетките или народно освобождавани от стопаните си и в резултат на това са създадени цели колонии от тях в много от големите градове по света. Испанската столица Мадрид не прави изключение.

Популацията на папагалите Монах обаче е твърде агресивна. Те взимат храната на другите градски птици и увреждат растенията, от които си строят гнезда. Самите им гнезда са много големи, в сравнение с миниатюрните им размери. Стигат до 50 килограма всяко, а има и такива, които тежат по 200 килограма. Такива големи конструкции стават опасни и за хората при евентуално падане от високо.

Броят на папагалите Монах на свобода в Мадрид е достигнал огромната цифра от 12 хиляди. Те се размножават в колосални размери. Испанските закони са ги класифицирали като инвазивни екзотични обитатели.

За да се справи със създадената истинска напаст за столицата, градската управа е разработила план, с който да ограничи броя им. Планът предвижда лова им, както и стерилизацията на яйцата им в гнездата. Предполага се, че така самките ще ги мътят дълго и няма да снасят нови яйца.

Дали плановете на общината ще дадат резултат, предстои да се разбере в един по-дълъг период от време. На хората предстои да се замислят за своята отговорност към различни представители на дивата природа, чието безогледно експлоатиране води до превръщането им в заплаха за екосистемата и здравето ни.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати