miau.bg»Статии»Живини»Кучетата надушват болестите при хората! Вижте как

Кучетата надушват болестите при хората! Вижте как

Кучетата надушват болестите при хората! Вижте как

Кучетата и котките са класическите домашни любимци. Почти във всеки дом може да се срещне по някой пухкаво мъркащо създание или представител на лаещите питомци. Затова и споровете около техните възможности са най-чести, а изследванията около странностите и проявите им водят до непрекъснати промени във вижданията за тях.

Досега котките се славеха като най-добрите домашни лечители. Всеизвестно е мнението, че сладката писана разпознава безпогрешно болестите на своите стопани и ляга до този орган, който страда, за да го лекува. Историите около откриването на неизвестни опасни заболявания у хората благодарение на домашната мъркаща топчица звучат умиляващо и потвърждават общото убеждение.

Едно ново откритие на учени от Франция накланя везните в посока към четириногите лаещи питомци. Оказва се, че кучетата могат да дадат много добра индикация за някакъв здравословен проблем благодарение на изключителното си обоняние. Известно е, че те притежават няколкостотин милиона обонятелни клетки срещу само около 5 милиона при човека, което им дава огромно предимство пред нас. Те надушват не само всякакви миризми, но и усещат емоционални и здравословни състояния.

Кучетата надушват болестите при хората! Вижте как

Според френския екип изследователи кучето усеща пристъпите на епилепсия с носа си. Причина за епилептичните припадъци са прекъсванията на електрическите сигнали в мозъка и това води до гърч. Болният се поти, а миризмата на потта му е по-специфична. Домашните любимци различават потта преди гърч от тази, която се отделя при други случаи. Медиците могат да изследват химическия състав на потта при тези здравословни състояния и да разберат кои точно вещества се улавят от кучешкото обоняние.

Идеята при деца, болни от епилепсия, да спят кучета, които да сигнализират възрастните за предстоящ припадък, събира все повече поддръжници.

Други учени смятат, че кучето може да надуши и други болести като рака, маларията, диабета, болестта на Паркинсон, но тези предположения изискват допълнителни опити и изследвания, за да се докажат или отхвърлят. Тяхното потвърждение обаче ще даде нови възможности за своевременно реагиране и ранно диагностициране на опасни заболявания.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати