miau.bg»Статии»Селскостопански Животни»Хранене и Отглеждане»Съвети при избора на бик за разплод

Съвети при избора на бик за разплод

Бик

Изборът на бик за разплод не е лека задача и всеки животновъд знае това. Ако за пръв път ви се налага да подбирате подходящо животно, то най-добре послушайте следните съвети.

Отделете нужното време за избора на бика. Обърнете внимание на това как се движи. Добрият бик стъпва плавно и леко. Не залагайте на първия, който харесате – огледайте добре и сравнете всички бикове в ограждението на аукциона. Ако в цената е включена застраховка, попитайте какво точно включва тя.

След като изберете най-добрия, е добре да се осведомите с какъв фураж е хранен бикът. Сдобийте се със същия.

В първите дни след покупката повечето бикове стават тревожни и неспокойни. През този период не правете резки промени в хранителния му режим. Едва след като се успокои, може бавно и плавно да започнете да намалявате концентрирания фураж в дневната му дажба.

Храненето е от изключително значение и резките промени могат да стресират животното неимоверно. Ако вашият бик не е свикнал само с концентриран фураж, е добре да се уверите, че новата дажба му осигурява правилните количества енергия, протеини, витамини и минерали за правилното му развитие.

Всеки бик има нужда от период, в който да се приспособи и да стане годен за разплод. Той продължава около три месеца.

В повечето случаи биковете за разплод се отглеждат в групи, още от отбиването им. По този начин животното свиква да е сред себеподобни. За това не трябва да го изолирате. Намерете му уютно място сред други животни. То трябва да е широко и светло. Въпреки че бикът трябва да премине през карантинен период от 40 дни, той има нужда да вижда движение около себе си, най-вече ако преди аукциона е живял с други животни.

Бикове

Бикът трябва да разполага с място за движение и физическо натоварване. Веднага след карантинния период трябва да се премести при другите животни. Ако животното е приучено към някакви практики, като това да бъде с оглавник, е добре да продължите да ги спазвате.

Преди да бъде използвано за разплод, животното трябва да премине задължителен ветеринарен преглед. Той се прави минимум месец преди началото на размножителния сезон.

Преди покриване бикът трябва да се пусне в малко ограждение с придружител. За да се раздвижи, е добре фуражът и водата да не са заедно. Честа практика е биковете и кравите да се събират още преди размножителен период, за да се стимулират.

Първото покриване на младия бик се извършва под стриктно наблюдение. Извършва се на нехлъзгаща се повърхност. Първото покриването трябва да протече нормално и да не се получат наранявания на пениса.

Бикът може да заплоди до 20 крави. Не трябва да се претоварва. Добре е на разположение да имате и по-стар бик, тъй като младите невинаги се справят.

Задължително е външното и вътрешно обезпаразитяване на младия бик - най-вече след края на пасищния период. Повечето от тях нямат изграден имунитет.

След първото разплождане на кравите младият бик трябва да се поддържа в разплодна кондиция. Хранете го с добре балансирана и биологично пълноценна храна, тъй като той тепърва ще се развива. Освен това добрата храна подобрява качеството на семенната течност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати