Как да разберем дали златната рибка се нуждае от кислород

Аквариумни рибки

Златните рибки са украса за всеки дом и затова са сред предпочитаните от любителите на аквариумни рибки. Красивите им воали действат успокояващо и са наслада за окото. Но как да разберем дали златната рибка получава достатъчно кислород или се нуждае от повече от това, което получава?

Кислородът е необходим на златните рибки, за да оцеляват и ако не го получават достатъчно, те ще са живи, но няма да се чувстват добре и дори могат да се разболеят. Затова е важно златната рибка да получава достатъчно кислород. Една от причините за липсата на достатъчно кислород е ако рибката е надраснала размера на аквариума си или ако има прекалено много риби в аквариум, който не е достатъчен за тях.

Застанете до аквариума, когато рибата ви е активна, и я наблюдавайте известно време. Ако златната рибка има отчаяна нужда от кислород, тя постоянно ще се издига до повърхността на водата и ще се показва над нея, за да вдиша малко въздух. Това ще се повтаря многократно.

Златна Рибка

Вземете пластмасова лъжица и много внимателно разбъркайте водата. Изчакайте водата да се успокои и отново наблюдавайте златната рибка. Ако след разбъркването на водата с лъжица рибката спре да се издига към повърхността и да вдишва, трябва да ѝ осигурите повече кислород с допълнителна помпа. Добро решение би било и да смените аквариума с по-голям, това със сигурност ще се отрази добре на златната рибка.

Освен че златната рибка е добре да има достатъчно кислород, трябва да сте наясно, че тя трудно се разбира с други видове рибки - тоест най-доброто решение е да отглеждате няколко златни рибки заедно. Ако гледате златната рибка с тропически рибки, които са топлолюбиви, ще трябва да увеличите температурата на водата. Това веднага ще се отрази зле на златната рибка, тъй като ще влоши здравето ѝ.

Не е добра идея да отглеждате златни рибки с по-дребни рибки, тъй като въпреки добрия си характер в момента, в който златната рибка види по-малък свой събрат, тя веднага ще го приеме за плячка и ще го атакува.

Аквариуми

Воалите на златните рибки могат да накарат някои по-дребни видове рибки да ги атакуват и да отхапват парчета от красивите плавници. Златните рибки могат да се защитят само като изядат натрапника, който разваля външния им вид и може да инфектира плавниците им.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати