miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Чести грешки при отглеждане на гупи

Чести грешки при отглеждане на гупи

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k737
Чести грешки при отглеждане на гупи
Снимка: Zucky123/pixabay.com

Гупите са сред най-разпространените декоративни рибки. Те са перфектните домашни любимци за начинаещи акваристи, тъй като нямат твърде големи изисквания.

Защо да изберете гупички за домашен любимец?

- Те са миролюбиви аквариумни рибки. Могат да съжителстват с молинезии, плати, хелери, черни молинезии, неонови рибки, данио, разбора и др.

- Хапват почти всичко;

- Срещат се в различни цветове и са много атрактивни;

- Цената им е ниска в зоомагазините, а има голям шанс някой да ви ги подари безплатно, тъй като се размножават лесно и бързо пълнят аквариума.

Въпреки че тези красиви водни обитатели се отглеждат лесно, всеки неопитен акварист може да допусне грешки в отглеждането на гупи. Ето и някои от тях:

Неправилен подбор на рибките в аквариума

Както вече споменахме, гупите са миролюбиви създания, които биха имали проблем с агресивни рибки. Ето защо не е препоръчително да събирате в един аквариум гупи с цихлиди, златни рибки, бети и други подобни.

Не събирайте златна рибка с гупи
Снимка: imsogabriel/pixabay.com

Прехранване на гупите

Гупите обичат да похапват, но ако ги прехранвате, това ще се отрази зле на качеството на водата в аквариума, защото тя ще се цапа бързо и много. Самите рибки също ще започнат да боледуват. Най-добре е да давате на рибките по 1 щипка храна всеки ден и да следите дали те изяждат всичко.

Държите твърде много рибки в един аквариум

Вече изяснихме, че гупите се размножават бързо. В тази връзка е много вероятно аквариумът ви да се напълни бързо. Ако забелязвате, че рибките нямат достатъчно място, където да плуват спокойно, заложете на по-голям съд, или раздайте част от рибките, за да освободите място.

Предозирате с лекарства

Когато третирате водата на рибките с лекарства и всякакви специални разтвори за пречистване, бъдете сигурни, че спазвате точни и специализирани препоръки. Всички те в голяма доза могат да са смъртоносни за рибките.

Неправилна температура

Гупи

Гупите са издръжливи рибки, но все пак прекалено студената или прекалено топла вода за тях може да им причини дискомфорт. Уверете се, че температурата на водата в аквариума им е между 18 и 30 градуса.

Тези потенциални грешки при отглеждането на гупи не бива да ви отказва от идеята да се грижите са тези страхотни рибки. С малко усилие и внимание ще се радвате на красиви водни обитатели. Можете да продавате или да раздавате на приятели от миролюбивите рибки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest