Червеноопашат сом

Червеноопашат сом
Снимка: Monika Betley/wikipedia.org

Дори хората, които не са запалени по риболова, са запознати с европейския сом и знаят, че той е сладководна риба без люспи. Дължината му може да достигне до 5 метра, а теглото до 300 килограма. Това е риба с извити нагоре и остри зъби, тъмно тяло, а страните и коремът му са на петна. Характерни са дългите мустачки на сома - неговите осезателни органи, с които тази риба се отличава от доста други.

Знае се, че е активен през топлото време, а през зимата ляга на дъното на водоема и изпада в летаргия, подобно на други животни в хибернация като мечките например. Той е хищник, който напада плячката си дори по повърхността на водния си дом.

Малките декоративни аквариумни сомчета са неразделна част от аквариумите, където изпълняват ролята на чистачи, така че са добре известни и на акваристите.

Как стои въпросът със сомовете в други географски ширини, при други условия на живот?

В Южна Америка живее Червеноопашатият сом. Той има някои прилики с европейския си събрат, но и доста отличителни черти, които го правят уникален обитател на водите в големите водни басейни. Запознаването с тази интересна и доста пъстра риба може да доведе до интересни паралели с европейското му съответствие.

Класификация на червеноопашат сом

Червеноопашатият сом е с латинско наименование Phractocephalus hemioliopterus и е единствен представител на рода Phractocephalus.

В Бразилия популярното му име е pirara от езика на племето тупи, а в във Венецуела го наричат cajaro.

Тази риба е известна заради търговията с аквариумни рибки, макар че размерите на възрастните екземпляри ги правят неподходящи за аквариуми, освен за най-големите.

Тези риби се отнасят към клас лъчеперки, а семейството им е Pimelodidae от тип Хордови.

Сомът от този род е единственият представител, има и други членове, които дават указания, че става въпрос за много стари представители на водния свят, живели през горен миоцен и днес са известни на науката от изкопаемите останки. Описани са през 2003 година от намерени фосили във Венецуела. Такива има известни и от река Солимоес в Бразилия.

Минималната възраст на рода е определена на 13, 5 милиона години.

Има и азиатски червеноопашат сом, с научно название Hemibagrus wyckioides, който има малки разлики с южноамериканския си събрат.

Как изглежда червеноопашатият сом?

Phractocephalus hemioliopterus може да достигне дължина около 1, 8 метра и тегло около 80 килограма. Това обаче се наблюдава изключително рядко и повечето екземпляри не се доближават до този размер. Средната им дължина е 1, 1-1, 4 метра.

Тези разноцветни, големи сомове имат кафеникав гръб, жълти страни и характерна оранжево-червена дорзална перка и същата на цвят каудална перка. Затова имат и общо име. Има чифт мустачки на горната челюст и два чифта на долната.

Наблюдава се широка бяла ивица, която се простира от устата до опашната перка.

Азиатският вид достига 1, 3 метра и 80 килограма. При него каудалната перка е бяла, когато рибата е малка и става ярко червена, когато достигне 15 сантиметра големина. Този вид има по-къси мустачки.

Съществува полов диморфизъм, женската е по-едра и по-ярко оцветена от мъжкия.

Рижа червеноопашат сом
Снимка: Serstef/pixabay.com

Местообитания на червеноопашат сом

Южноамериканският червеноопашат сом е родом от басейните на река Амазонка, Ориноко и Есекиебо в Южна Америка, в Еквадор, Венецуела, Гвиана, Колумбия, Перу, Суринам, Бразилия и Боливия.

Среща се само в сладка вода и обитава по-големи реки, потоци и езера.

Азиатският вид произхожда от басейна на река Меконг и е най-големият сом в Азия.

Среща се в големи планински реки и райони със скални дъна и разлики в дълбочините. Рибата не мигрира и се размножава локално.

В Тайланд рибата е въведена и там буди страх, защото я свързват с удавянето на много хора при потъване на пътнически кораб.

Хранене на червеноопашат сом

В естествената си среда храната на червеноопашатия сом се състои основно от други риби, но също така може да включва плодове, семена и ракообразни, особено в сезонно наводнените гори.

Тъй като е бавно движеща се риба на дъното, смята се, че атакува плячката си чрез сондиране и засада.

Когато е в аквариум се храни с растителна материя и готова суха храна за рибки на люспи и пелети, но след като стане голяма, тези елементи в храната вече няма да я поддържат.

Азиатският сом в естествената си среда се храни с насекоми, скариди, риби и раци.

Размножаване на червеноопашат сом

Размножаването на червеноопашати сомове в плен е почти невъзможна мисия и затова сведенията са доста оскъдни. Само един собственик на аквариум е докладвал за наличие на хайвер, но яйцата не са се излюпили.

От данните се научава, че яйцата на рибата са доста големи, около 6 милиметра и оцветени в меден цвят.

Често този вид е хибридизиран с други риби като тигровия сом. Използват се хормони при опити за създаване на жизнеспособни риби. Тези хибриди значително разкрасяват аквариумите.

Може да достигне до 20 години живот, но това рядко се случва, повечето риби умират много преди това.

Отглеждане на червеноопашат сом в аквариум

Phractocephalus hemioliopterus е изключително популярен вид за аквариум в тематични експонати за Амазония в публични аквариуми, където се помещават и други големи риби като Паку примерно.

Младите рибки се предлагат за частни аквариуми, макар че се знае какви размери могат да достигнат.

В аквариум, където могат да се хранят добре, те растат много бързо. Акваристите трябва да са наясно, че тези любимци изискват 10 хиляди литра аквариум, когато са възрастни.

Подходящо е седмично хранене, когато се отглеждат в плен. Прехранването е най-честата причина за смъртта на рибките в аквариумите.

Храни се с живи и мъртви риби и други видове месо. Дори когато са съвсем малки и са с дължина само няколко сантиметра, тези сомчета са в състояние да погълнат по-често срещаните аквариумни обитатели като тетри примерно. Затова сомчетата е добре да бъдат приютявани само с други видове със сравнително големи размери.

Трябва да се знае също, че червеноопашатият сом има навика да поглъща други неядливи предмети от аквариума. Честа след това ги повръща, но все пак е добре да се пази съда от наличие на такива предмети.

От азиатския вид има два представителя, които се предлагат за аквариум, това са Hemibagrus wyckioides и Hemibagrus wyckii. За тях казват, че ще пренаредят декорациите в аквариума. Търсят ги освен заради красотата им и заради това, че не са придирчиви и ядат всякакви рибни храни. Някои акваристи обаче предупреждават, че това е най-агресивната сладководна риба и затова трябва да бъде оставяна сама в аквариума.

Значение на червеноопашатия сом

Червеноопашатият сом е риба със стопанско значение. В Азия се продава прясна, като храна.

Как е засегнал екосистемите, в които е въведен, все още не е изяснено и това е предмет на проучвания в момента.

Има търговско значение като предмет на търговия за аквариуми. По този въпрос обаче все повече специалисти наблягат на етичната страна на търговията, поради възможностите за растеж на рибите.

В Южна Америка местните не ядат месото на червеноопашатия сом, тъй като е оцветено черно.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати