miau.bg»Статии»Животински Свят»Мечоопашат рак

Мечоопашат рак

Мечоопашат рак

Мечоопашат рак, наричан само Мечоопашат и още Мечоносец, е известен като единственото живо изкопаемо, тъй като изобщо не се е променил през последните 300 милиона години. Мечоопашат рак е членестоного, което живее във водата и е много полезен за хората, тъй като служи за тестване на ваксини.

История на Мечоопашат рак

Смята се, че Мечоопашат се е появил на планетата ни преди повече от 300 милиона години. Днес това странно същество може да се срещне в Мексиканския залив, както и по северноамериканското крайбрежие на Атлантическия океан. Понякога наричат Мечоопашат Подковообразен Рак, но на практика той не прилича на нито едно ракообразно по строежа на тялото си. Мечоопашат се доближава по строеж на тялото си до паяците и до скорпионите. Преди милиони години животни, които приличали на Мечоопашат, били разпространени на много места във водните басейни на планетата, но днес той е единственият оцелял във водата, а близките до него паяци и скорпиони живеят само на сушата. Мечоопашат рак живее само на дъното, на дълбочина не повече от 10 метра.

Как изглежда Мечоопашат рак?

Опашката на Мечоопашатия рак прилича на меч, откъдето идва и наименованието на това интересно животно. Малко напомня и на риба скат. Тялото на Мечоопашат е сегментирано - то се състои от главогръд и корем. От долната страда на горната част на Мечоопашат са разположени шест чифта крайници. Горните два крайника се наричат хелицери - с тях Мечоопашат придържа плячката си и я разкъсва. Останалите четири чифта крайници помагат на Мечоопашат да се придвижва. Три от чифтовете завършват с щипки, за да могат да се използват за различни цели. Част от корема също е покрита с миниатюрни крачета, но те не участват в придвижването на Мечоопашат. Първият чифт от тези малки крачета служи за размножаване, а върху останалите са разположени хрилете, с които Мечоопашат диша.

Горната част на Мечоопашат е покрита с кафеникава черупка, която прилича на стара войнишка каска. По това има сходство с водните охлюви, миди и рапани. Върху черупката си Мечоопашат има очи, които не могат да видят детайли, но различават обикновената светлина, както и ултравиолетовата. Тези очи са фасетъчни, а на долната час т на тялото на Мечоопашат са наредени още 7 доста примитивни очи.

Мечоопашат достига до 90 сантиметра дължина.

С какво се храни Мечоопашатия рак?

Животно мечоопашат
Снимка: Goodfreephotos_com/pixabay.com

Мечоопашатият рак се храни с други видове животни, защото е хищник. Менюто им се състои от миди, стриди, различни видове червеи, малки рибки и различни видове ракообразни. Ако Мечоопашат дълго време не е намирал храна, той може да се храни и с водорасли. Когато Мечоопашат рак се отглежда като домашен любимец в аквариум, може да се храни с парченца месо.

Размножаване на Мечоопашатия рак

Мечоопашат е самотник, който не общува с представители на собствения си вид, освен когато не става въпрос за размножителния период. Тогава тези самотници се събират край брега и се случва да се скупчат хиляди представители на този вид. Смята се, че очите върху черупката служат на мъжките Мечоопашати единствено и само за търсене на женска. Нобеловата награда през 1967 г. в областта на медицината била връчена за изследване на очите на Мечоопашатите, което дало изключително ценна информация на науката за еволюцията на зрението.

Най-често Мечоопашатите се събират в залива Делауеър, за да се размножат. Още преди да стигнат брега, повечето мъжкари вече са си избрали женска. В момента, в който наближат брега, те хващат женската за черупката. Женската изравя дупка край брега, в която снася от 200 до 1000 яйца със зелен или жълт цвят. Мъжкият Мечоопашат ги опложда веднага. Хиляди птици се събират на местата за размножаване на Мечоопашат, за да изровят яйцата и да ги изядат.

Някои птици успяват да изядат яйцата на Мечоопашат още докато женската ги слага в дупката, преди още да са оплодени от мъжкия. Въпреки това обаче видът оцелява. Яйцата престояват повече от месец в пясъка, след което се появяват миниатюрни Мечоопашати, които използват прилива, за да могат да влязат във водата, без да бъдат изядени. За да достигне полова зрялост, Мечоопашат трябва да навърши поне 9 години.

Опитите да се развъди раците в аквариум дълго време били неуспешни, докато специалистите не разбрали, че тези животни Мечоопашат са готови да се размножават едва когато разпознаят пясъка от същия район, където са се появили на бял свят.

Любопитни факти за Мечоопашатия рак

Мечоопашат прекосява големи разстояния, като ходи по дъното с крачетата си. Но това странно животно може и да плува, като за целта се обръща по гръб и се придвижва във водата благодарение на движенията на миниатюрните си крачета, които му служат за хриле.

Мечоопашат е живо изкопаемо
Снимка: Engel9/pixabay.com

Когато е уплашен и иска да се скрие, Мечоопашат се заравя в пясъка.

Мечоопашат може да атакува нападателя с острата си опашка. Той използва опашката си за баланс, когато му се налага да се обърне от позиция по гръб обратно. Но когато Мечоопашат е изхвърлен на брега и е по гръб, той няма никакви шансове да се обърне и да се върне във водата.

Интересен факт е, че Мечоопашат има синя кръв. Това се дължи на веществото хемоцианин, което се съдържа в кръвта на Мечоопашат. Кръвта на това интересно създание е изключително ценна за хуманната медицина, тъй като съдържа клетки, които са силно чувствителни към различните видове бактерии. За целта всяка година се улавят над 200 000 Мечоопашати, които се подлагат на процедурата източване на кръв.

От тялото им се източват около 30 процента от кръвта, което според специалистите не е опасно, той като животното бързо възстановява запасите си от кръв. След процедурата Мечоопашатите се връщат обратно в местообитанието си. Въпреки това обаче се случва така, че поне четвърт от подложените на процедурата източване на кръвта Мечоопашати загиват.

Кръвта на Мечоопашат е изключително скъпа, тъй като е много ценна - при тестове тя реагира за малко повече от половин час, вместо обичайното време от около два дни, което е характерно за подобни тестове. Един литър кръв от Мечоопашат се продава на цена около 15 000 долара.

Тази кръв се използва за тестване на нови ваксини за различни видове болести. По този начин Мечоопашат помага за опазване на здравето и живота на хиляди хора всяка година.

Животните Мечоопашат живеят около 20 години.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати