Съвети при отглеждането на морско свинче

Морски свинчета

Морските свинчета са едни от най-популярните домашни любимци. Пухкавите гризачи са с кротък нрав и могат да бъдат лесно опитомени, за да се превърнат във верен другар. По-големи са от хамстерите, но се отглеждат по сходен на тях начин. Мъниците са много социални животни, което ги прави подходящи за дом с деца. Огромно тяхно предимство е, че те не изискват много грижи. Важно е да знаем, решим ли да изберем такъв домашен любимец, няколко основни неща за отглеждане на морско свинче, за да можем дълго време да се радваме на пухкавата компания.

Клетка

Морските свинчета обикновено се отглеждат в клетка. Важно е домът им да е с подходящи размери, за да може животинчето да се чувства удобно и да има достатъчно пространство. Експертите в областта препоръчват минимум 70 кв. сантиметра. Ако отглеждате три свинчета, мястото трябва да е поне 90 кв. сантиметра.

Бутилка с вода

За разлика от други гризачи, морските свинчета обичат да пият вода. В зоомагазините можете да намерите специални бутилки, предназначени за клетки на гризачи. Тяхното предназначение е да не се разлива вода и клетката да не се цапа.

Храна

Морско свинче

Въпреки името си пухкавите гризачи не са склонни към преяждане. Все пак менюто на симпатичните животинчета трябва да се подбира внимателно. Оптималният вариант за тях е 1/8 купа пелети, зеленчуци, трева или сено. Препоръчва се поне една купичка със зеленчуци на ден. За да сте сигурни, че морското свинче ще е здраво, наблягайте на зеленината и листа от спанак, маруля, къдраво зеле и др.

Играчки

Морските свинчета обичат играчки. Освен за забавление те обаче имат за тях и много важна функция. Чрез играчките домашният ви любимец регулира големината на зъбите си. Зъбите на гризачите не спират никога да растат. Ако не се регулират, има опасност да стигнат до мозъка. Вместо да купувате скъпи изкуствени играчки, същата функция може да изпълнява и една обикновена ябълка. Вашият любимец ще я оцени дори повече. Единственото, което трябва да направите, е да премахнете семките, защото са отровни за морските свинчета.

Легло

Има няколко варианта, с които да се направи комфортно легло на вашето морско свинче. Според специалисти в областта обаче, оптималният е да оставите на вашия любимец материалите – малки парцалчета, стърготини, вълна, и той сам да си нагласи леглото.

Почистване

Хигиената е изключително важна за вашето морско свинче. Препоръчва се да чистите клетката на любимеца ви поне два пъти седмично.

Раздвижване

Морските свинчетата трябва да се движат редовно, за да не натрупат излишни мазнини, които са вредни за организма им. За целта специалистите съветват да им позволявате да излизат от клетката и да се разхожда свободно в голямо помещение.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати