Какви зеленчуци ядат хамстерите

Какви зеленчуци ядат хамстерите

Както може би се досещате, в основата на менюто на всички гризачи са сухите храни. Това обаче далеч не означава, че не трябва да разнообразявате храненето им и да включвате и други продукти, като например сочните плодове и зеленчуци.

Някои от тях може да давате всеки ден, а други - един път на седмица. По този начин ще се грижите за правилното и балансирано хранене на животинката ви, което е изключително важно, когато сте решили да се грижите за хамстер.

Какви зеленчуци могат да ядат хамстерите?

Сред зеленчуците, които хамстерите ядат попадат: тиква, различни сортове тиквички, чушки, краставици, моркови, цвекло броколи, ряпа.

Хамстерите ядат още: карфиол, патладжан, целина, царевица.

Имайте предвид обаче, че при въвеждането на нов продукт в менюто на любимеца ви, винаги трябва да правите това постепенно, защото стомахчето им е много нежно.

В сухите храни, които им давате също се съдържат сушени зеленчуци, но това далеч не е достатъчно.

Не забравяйте и да ги измиете добре преди да ги дадете на хамстера, както и да махнете кожата, тъй като често зеленчуците се обработват с много вредни химикали, които могат да навредят на здравето на животинките.

Част от гореизброените зеленчуци могат да се дават както в суров, така и в термично обработен вариант - моркови, цвекло, тиква и карфиола.

Запомнете обаче, че не бива да слагате сол при варенето, тъй като тя е вредна за гризачите.

Какви зеленчуци не бива да давате на хамстерите?

Зеленчуци, които хамстерите ядат

Не бива да им давате картофи, тъй като съдържат голямо количество на нишесте, което е много вредно за тях.

Също така не бива да им давате дори и малко парченце чесън, тъй като за тях той е силно отровен. Противопоказна е и консумацията на червено зеле, защото води до образуването на газове при домашните любимци.

Не бива да ги храните с консервирани храни, тъй като те съдържат сол, оцет и подправки, които са много вредни за животинката. Не се препоръчва да консумират незрели плодове и зеленчуци.

Помнете, че зеленчуците се развалят много бързо, затова никога не давайте на хамстера си голямо количество.

Сложете му малко морков или карфиол например, а след като се нахрани, махнете остатъците от храната на хамстера.

В противен случай вашият домашен любимец ще страда от храносмилателно разстройство. Хамстерите трябва да изяждат около 50 грама зеленчуци на ден, но все пак всичко зависи и от възрастта на гризача.

Няма точни препоръки кога да храните любимеца си – сутрин или вечер. Важно е обаче все пак да се придържате към някакъв график, както и да храните питомеца си разнообразно.

След като вече знаете какви зеленчуци ядат хамстерите, може да изготвите различно меню.

Може да му давате сутрин варени плодове и продукти, които са богати на протеини, а вечерта - суха храна.

Грижете се за вашето животинче правилно, за да се радвате на един щастлив хамстер. Ако нещо ви тревожи, винаги можете да се обърнете за съвет към специалист.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати