miau.bg»Статии»Мъници»Зайчета»Как да се грижим за зъбите на зайците, за да ги предпазим от проблеми?

Как да се грижим за зъбите на зайците, за да ги предпазим от проблеми?

Грижа за зъбите на заека

Зайците са сред най-сладките домашни любимци, особено подходящи животни за семейства с деца. Хубаво е обаче да се има в предвид, че те изискват доста специфична грижа относно отглеждането, храната и най-вече денталното им здраве. Какво е добре да знаем за зъбите на зайците?

Естествената среда на зайците е сред природата, където те прекарват много време в търсене и дъвчене на намерената храна. По тази причина ноктите и зъбите на зайците продължават да растат през целия им живот. При декоративните зайци, въпреки че те се развъждат за домашно отглеждане, тази черта също присъства. Затова е от огромно значение да се уверите, че зъбите на зайчетата ви не израстват твърде много и не се развалят.

Най-лесният начин е да се изпилват редовното зъбите на зайците, е чрез сено. Препоръчително е около заека постоянно да има сено в големи количества. То има ниска калорична стойност, поради което заекът ще се опитва да яде повече от него и постоянно ще го дъвче. Изяждането на една сламка сено изисква около 10-20 тръквания на зъбите.

Друг вариант е да давате на заека си клонки от плодни дръвчета. На тези животинки им харесва да гризат кората им и същевременно ще изпилват и зъбчетата си. Можете да давате за храна на заека и пресни зеленчуци (в адекватни количества) или копър и магданоз. При последните започнете, като дадете на зайчето едно малко стръкче и постепенно увеличавайте количеството.

Хранене на заек

Един от най-честите зъбни проблеми при зайците са абцесите. Те са болезнени тъканни образувания в областта на муцуната, пълни с гной. Това се получава защото с напредването на възрастта при заека плътността на зъбната кост и тъканта около зъба намалява, което води до задържане на бактерии в устата. Това пък води до инфекция. Причината обикновено е прекомерното израстване на зъбния корен.

Друг често срещан дентален проблем са фрактурите. Фрактура може да се получи от удар или нараняване по време на гризане (например ако клетката е метална) - може да бъде на отделен зъб или цялата челюст. При счупване на зъб начина на дъвчене на заека се променя, което може да доведе до изкривяване на отсрещния или съседния зъб, което да предизвика притискане и болка при дъвчене.

Особено познат проблем при зайците и малоклузията - това е прекомерното израстване на резците или кътниците на заека. Малоклузията може да възникне заради неправилна диета, генетична предразположеност, фрактура или напреднала възраст. Това заболяване при зайците е особено болезнено и неприятно.

Може да причини още по-сериозни проблеми като например да накара заека ви да спре да се храни (Интересен факт: зайците могат да развият анорексия изключително бързо - в рамките на 24-48 часа).

Заек

За нещастие, дори и да следвате всички тези препоръки, е възможно зайчето ви да развие дентални проблеми. Затова най-важното е редовно да го водите на профилактични прегледи, за да може всеки проблем да се хване навреме.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати