Седем терариумни грешки при отглеждане на влечуго

Много хора допускат грешки при отглеждането на игуана

Отглеждането на влечуго у дома също си има своите тънкости. Вижте какви грижи трябва да полагате за своя екзотичен домашен любимец и грешките при отглеждането на влечуго, които е добре да избягвате.

1. Прегряване

Макар тези екзотични домашни любимци да се нуждаят от повече топлина, отколкото домът ви нормално предоставя, те могат да бъдат податливи на прекомерни температури, твърдят специалисти. За да предотвратите прегряване, поставете два термометъра в местообитанието на вашия домашен любимец - един под инфрачервената лампа (най-горещата област) и един в другия край на терариума. Регулирайте мощността на крушката, за да задоволите нуждите на влечугото. Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар, който ще ви даде указания относно правилните диапазони на температура и влажност за специфичния вид животно.

2. Горещи камъни

Подобно на точка 1, горещите скали могат да поставят вашето влечуго в сериозна опасност от прегряване. Въпреки че не са толкова популярни, колкото преди, тези аксесоари са един от начините да се осигури допълнителна топлина в терариума. Според специалистите най-голяма опасност крият стари и евтини камъни, които достигат опасно високи температури сравнително бързо и съответно могат да изгорят животното, стоящо на тях. Особено уязвими са змиите, които се увиват около излъчващия топлина предмет, и могат да получат сериозни изгаряния.

3. Липса на UV-лампа

Повечето домашни влечуги, различни от змии и нощни гущери (като леопардов гекон), изискват източник на UV светлина. Това им позволява да завършат образуването на активен витамин D в кожата си. Точно както при нас, този витамин спомага за абсорбиране и метаболизиране на калция, така че животното да има здрави кости. Ако не подсигурите такава лампа на своя домашен любимец, това е голяма грешка при отглеждането на влечуго.

4. Мръсна вода

Не можете да обвинявате вашия домашен любимец, че проявява желание да се накисва в басейнчето си. В края на краищата, правите същото, когато си взимате вана. За разлика от нас обаче, влечугите са склонни да се облекчават във водата, което бързо довежда до нехигиенични условия. По този начин животното спира да приема и нужните си дневни количества вода. Трябва редовно да осигурявате екзотичния си любимец чиста, свежа вода – особено ако имате костенурка. Тези животни прекарват по-голямата част от живота си във вода. Към терариума ви вероятно са приложени инструкции относно правилната употреба на филтриращи системи и т.н. Прилагането им е една от добрите грижи за вашето влечуго.

5. Неподходяща настилка

Костенурката

Различните влечуги се нуждаят от различни видове субстрати и настилки. Например, пясъчните настилки са неподходящи за насекомоядите, защото могат да погълнат пясъка заедно с плячката. Вероятно ще желаете да избягвате заключването на влага, което е характеристика на кипарисовата кора, ако вашето животно е пустинен вид. Тази настилка запазва неестествено високи нива на влажност в сравнение с други и може да доведе до заболявания при влечугите.

6. Отровни растения

Когато отглеждате влечуго, трябва да сте запознати с отровните растения. Макар да са по-склонни да представляват риск в естествените местообитания на влечугите, понякога отровните растения се озовават от вътрешната страна на терариума – поради незнанието на собственика. Любопитното или тревоопасното рептилче вероятно ще опита новият аксесоар и ще се натрови. Проверявайте внимателно списъка с отровни за влечуги растения и не се колебайте да се консултирате с ветеринар. За щастие, случаите с подобни натравяния са малко. Учените все още са бедни на информация, касаеща относителната токсичност на определения тип отровно растение към влечугото, оставяйки известна несигурност относно това кои растения изобщо са отровни за тях. Най-добре е да избягвате всички растения, за които е известно, че са токсични за други животни – така ще си спестите редица главоболия.

7. Оставяне на плячката твърде дълго

Изненадващо е, че много влечуги биват сериозно наранявани от животните, с които се хранят. Това обикновено се случва с гризачи, които многократно захапват змията и ѝ причиняват тежки рани, или щурци, водещи до лезии при гущерите. Затова може да преосмислите варианта за замразена плячка, която е била хуманно евтаназирана преди това, и да я размразявате за любимото си влечуго.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати