miau.bg»Статии»Рептили»Костенурки»Най-голямата костенурка на земята

Най-голямата костенурка на земята

RalitsaRalitsa
Новак
197
Слонската костенурка

Костенурките обитават планетата Земя от преди повече от 200 милиона години. Видът им е възникнал още преди динозаврите. Неслучайно костенурката се счита за символ на дълголетие, мъдрост и постоянство. В по-дълбок смисъл дори костенурката е символ на космическия ред. В Индия тя олицетворява Създателя на Земята.

В Деня на костенурката, който се отбелязва на 23 май от 1990 година насам, нека обърнем специално внимание на един определен представител на този вид.

През годините е установено съществуването на много видове костенурки, някои от които вече са изчезнали завинаги и заради намесата на хората. Като най-голяма костенурка в света обаче се слави т.нар. Слонска костенурка (Chelonoidis nigra), която също попада в листата на т.нар. уязвими видове, застрашени от изчезване.

Тя обитава островите Галапагос в Тихия океан. Всъщност островите са кръстени на слонските костенурки, тъй като навремето конкистадорите оприличили корубата на костенурките на седло или на местен език - галапаго.

На дължина влечугите от този вид достигат до цели 1.8 метра. Възрастните екземпляри тежат около 400 килограма. Съществуват доказателства, че слонската костенурка живее над 200 години. Има причина за тяхното дълголетие.

Костенурка

Този тип костенурки имат бавен ритъм на живот. Освен това те успяват да се предпазват от враговете си, като скриват глава и крайници под една от най-здравите брони в света. Въпреки голямата им издръжливост все пак днес на Галапагоските острови са останали около 15 хиляди от слонските костенурки (при 200 хиляди екземпляра при откриването на островите).

Масовото им измиране се случва през XVIII – XIX век, когато пиратите решават да ги ползват за провизии, защото костенурките издържат дълго на екстремни условия без храна и вода, а месото им е ядливо.

През 2012 г. в световните медии разпространиха информацията, че в Национален парк в Галапагос (Еквадор) е починал последният представител на подвид на слонските костенурки. В зоопарка са наричали влечугото Самотния Джордж, тъй като въпреки многобройните опити той не се е доверил дори и за кратко на женска компания и не е успял да продължи вида си.

Трагичен е и фактът, че Самотният Джордж е умрял едва на 100 години или в най-активния си период.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати