miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Обучение на птицата

Обучение на птицата

Обучение на птицата

Да научите птичката си на номера – да стои кацнала на ръката ви или да говори, е отплащащо се начинание както за собственика, така и за пернатия му другар.

Птиците са далеч по-интелигентни, отколкото се смята. Определението пилешки мозък, използвано като обида, не подхожда на техния ум по никакъв начин. Като повечето интелигентни животни, и птиците чувствуват скука и неспокойствие, ако не срещат достатъчно забавление в ежедневието си. За начало, можете да започнете със стълбички и дъвчащи играчки, но въпрос на време е се заемете с по-сериозна тренировка.

Първите уроци, с които можете да започнете, са привикването на животинчето да каца върху ръка и да се чувства в безопасност в човешки ръце.

Повечето развъдници на птици отглеждат пиленцата като домашни любимци. Макар да осигурява идеалните условия за създаване на добре тренирана, свикнала с хора птица, тази индустрия е неетична.

Одомашняването на диви видове е процес, който ги превръща от функционални животни в травматизирани и обикновено болни такива. Обмислете първото ви животно да не е диво, дори да е взето от спасителен център – например папагалче или гълъбче.

Учудваща е способността на домашните птици да различават думи и словосъчетания – както знаем, някои дори могат да ги генерират от собственото си тяло (семейството на папагали, вранови). Умението за говор варира между папагалите Жако и Пирура, и мъжките индивиди говорят по-добре от женските. Ако търсите говореща птица, ориентирайте се към такава с дълбок глас, тъй като речта ѝ ще бъде по-разбираема.

Що се отнася до влечението им към математика, съществуват редица пъзели и игри за малки деца в най-ярки форми и цветове, подходящи и за папагалчета.

Съобразете големината и теглото на елементите спрямо размера на птичетата. Така например пластмасова формичка за Хиацинтова ара би била твърде тежка за корелата. Предложете две формички в два цвята за начало и увеличавайте сложността на пъзелите.

Можете да научите птичето си да пристига при повикване, като го предизвикате едновременно с това да се катери, ходи или тича към вас.

Обучение на птицата

Някои животни ще свикнат по-бързо (даже пиленцата се научават преди още да имат възможността да летят), докато на други обучението ще отнеме месеци. Освен това, ако птичката избяга, ще може да се ориентира и да пристигне при повикване.

На пазара са налични специални кликащи устройства, които се държат в ръка и използвате в моментите, в които екзотичното животно прояви желаното от вас поведение – тип награждаване. Идеята е с времето да разреждате кликанията. Не забравяйте да ги акомпанирате с лакомства – за предпочитане здравословни и вкусни едновременно (ядки, семена, корнфлейкс).

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати