Екзотични птици у дома - нещата, които трябва да знаете

Екзотичната птица ще донесе голяма радост в дома ви

Екзотичните птици се отглеждат по-трудно като домашни любимци, тъй като трябва да се съблюдават много изисквания, да се пригодят условия. При птиците тези изисквания са по-семпли, тъй като болшинството от тях са с малки размери и живеят най-често в клетки.

Кои са екзотичните птици, които се отглеждат успешно като домашни любимци?

Това са на първо място папагалчетата от най-различни видове. Всички са подходящи за отглеждане в домовете, добре се адаптират в апартаменти, тъй като не се нуждаят от голямо жизнено пространство. Същото се отнася и до канарчетата, които са добри домашни любимци за апартамент.

Други екзотични птици като фазаните и пауните се нуждаят от по-голямо жизнено пространство и за тях е необходим двор, в който да бъдат създадени подходящи условия. При възможност в домашни условия могат да се отглеждат и водоплаващи птици, стига да има място за създаване на техен кът. Най-популярни и лесни за отглеждане от тях са декоративните патици.

Екзотичните птици ще създадат невероятно красив вид на дворното място, ще го изпълнят с непознато и поразително великолепие.

Отглеждане на канарче у дома

Какво да знаем за отглеждането на екзотични птици?

Най-често за домашни любимци се взимат папагалчета и канарчета, тъй като те са непретенциозни откъм жизнено пространство и могат да се гледат и в апартамент. Папагалчетата и канарчетата най-често се отглеждат у дома по двойки, тъй като в природата те живеят по този начин.

- Първото условие за отглеждане на птици у дома е правилният избор на клетка за птичките. Важен е размерът на клетката. За да се осигури най-доброто жизнено пространство, подходяща е възможно най-голямата клетка. При избора трябва да се има предвид, че дължината на клетката е по-важна от височината, тъй като птичките често летят вътре, а широката им осигурява по-дълъг полет. Клетката трябва да се избира и според възможностите птицата да се изкачва по нея и затова трябва да се гледа и разположението на решетките. Финките, гълъбите и канарчетата обаче не се изкачват, за разлика от папагалите, и затова при тях това условие не се следи;

- Второто условие е правилното хранене на папагал или съответната птица. В природата птиците се хранят основно със семена и експертите съветват да се дава на домашните птици храна на гранули, която трябва да е с високо качество. Но семената и гранулите не бива да бъдат единствена храна. На птиците трябва да се дават също плодове и зеленчуци по два пъти дневно, а трябва да им се осигуряват и протеини чрез храната. При хранене се следи за теглото на птичката, защото наднорменото тегло води до много проблеми и е най-честата причина за смъртта на домашния любимец;

Информирайте се, преди да решите да отгледате екзотична птица у дома

- Нуждата от вода също трябва да се съблюдава. На птиците трябва да се осигурява свежа студена вода през цялото време. Всички птички имат нужда от вниманието на своите стопани, за да растат здрави и щастливи.

Ясно е, че всеки човек, който иска да отглежда екзотични птици у дома, първо трябва да се запознае с навиците, изискванията и начина на живот на избрания вид, за да е подготвен за отговорностите, които поема с отглеждането на екзотична птичка у дома.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати