Признаци на стрес при кучетата

Стрес при кучетата

Вашето куче се чувства тревожно? Стресирано? Притеснено? Може да мислите, че то не може да ви сподели какво чувства, но всъщност често го прави - по невербален начин. Декодирането на знаците, идващи от езика на тялото при кучетата, е предизвикателство за всеки собственик. Трябва да знаете какво да търсите, за да разпознаете всички признаци на стрес на стрес при кучетата.

Особено важно е да идентифицирате признаците на стрес при домашните любимци в ранните етапи. Това ще ви даде предимство в целта да премахнете кучето от ситуация, преди натрупаното напрежение да ескалира – в агресия или нещо друго. Тренировката на кучето също е успешна намеса, стига да стартирате възможно най-рано, преди изобщо да е даден шанс на животното да премине в състояние на хроничен стрес.

Когато се опитвате да декодирате езика на тялото на кучето си, вземете предвид ситуацията. В един контекст куче, облизващо устните си, може означава страх или безпокойство. В други условия същото куче ще оближе устните си в очакване на кучешка храна. Също така при гадене и мигове преди повръщане облизването на устните е засилено.

Имайте идея за цялостното поведение на кучето, а не само за едно движение или жест, когато оценявате нивото на стрес при кучетата. Бъдете особено запознати с абнормалните прояви, тъй като могат да сигнализират и болести при кучетата. Ветеринарният лекар може да получи информация за медицинските промени спрямо поведението на вашето куче.

Стрес при кучетата

Обърнете специално внимание на лицето на четириногото, когато в състояние на покой. Очите му са меки, заоблени или леко примижени. Цветът на ирисите е ясно видим. Ушите са в позиция с наклон напред, наполовина повдигнати (освен ако не става въпрос за порода с увиснали уши). При контакт с човек ушите се завъртат леко назад като форма на учтив социален жест. Устата му се отпуска – дори може да кажем, че образува нещо като усмивка.

Езикът на тялото на животното съобщава за вътрешния комфорт. Спокойното куче носи тежестта на тялото си равномерно на четирите лапи. Нормално е по време на игра да проявява глупави, преувеличени движения. В играта със своите събратя могат да се включат потупвания с лапичка, криволичещи завои, предполагащи предстояща гоненица и др.

Стресираното куче премества теглото си далеч от това, което го плаши, създавайки асиметрия в постановката си. То може да извие главата надалеч, да се свие на кравай и бавно да се отдръпва от заплашващия го фактор. Възможно е да видите и промяна в нивото на активността му – внезапно преминаване в хиперактивност или замръзване на място и отказ от движение. Цялостното впечатление е, че четириногото се усеща като на тръни и е готово да реагира отбранително.

Стрес при кучетата

Лицето на кучето казва много за емоционалното му състояние. Когато е притеснено, то е склонно да затвори устата си плътно и да изпъне устните си назад в напрегнати гримаси. Това е един вид подготовка за ръмжене, щракване със зъби, хапане. Може да забележите, че мустаците на муцуната са изправени. Бялото на очите е силно изразено, погледът е втренчен. Животното вероятно избягва контакт с очите и често се отдръпва от хора или други кучета. Мигането или е интензивно, или липсва напълно. То също е сред признаците на стрес при кучетата.

Ушите на животното също могат да сигнализират за чувство на тревожност или стрес. При възбуда ушите му първосигнално се изправят. Ако отговорът на стресиращия го фактор е с подчинение, ушите застават назад и прилепнали към черепа. Породите кучета с увиснали уши са трудни за разгадаване – препоръчително е да наблюдавате за движение основата на ушите и да следите за леко завъртане назад, далеч от обикновената им позиция.

Неспокойното куче е склонно да лае, да хленчи, пищи или ръмжи. Цялостно трябва да следите за други форми на вокализации, които асоциирате със сигнал за бедствие. В зависимост от индивида и контекста, тези вокализации могат да показват страх или агресия при кучетата.

Подобно на нас, и четириногите ни приятели притежават физиологични признаци на стрес. Тук се включват дихателни промени, като задъхване, бавно или плитко дишане. Възможно е прекомерно заслабване или лигавене, абнормално опадване на козината или потни лапи. Общото му поведение също може да е променено. Налични са чести прозявки, опити да се скрие или изненадващи скачания. Без причина животното може да е превъзбудено и хиперактивно и да се движи без покой. Това също е един от признаците на стрес при кучетата.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати