Чешки Териер

Чешки Териер
Снимка: ceskyfreund36 Pixabay

Чешки Териер е атрактивно дребно куче, което е подходящо за гледане в градски условия. Чешки Териер е изключително смело и лоялно куче въпреки дребния си размер.

История на Чешки Териер

Историята на Чешки Териер започва през 1948 година, когато се създава тази интересна порода. Чешки Териер, известен още и с наименованието Бохемски Териер, е изкуствено създадена и все още млада порода кучета. Тази порода е създадена от селекционера Франтишек Горак, който отглеждал шотландски териери. Той решил да създаде напълно нова порода, която да не е с толкова добре развит гръден кош, за да не пречи на кучето да влиза в дупки на по-дребни горски животни.

Горак си поставил за цел да създаде куче, което да е с тесен гръден кош и спокоен характер, което е доста сложни за териер. За целта той започнал да кръстосва представители на породите Шотландски Териер и Силихам Териер, и след 10 години работа усилията му се увенчали с успех - налице било куче с добри работни качества и сравнително добродушен характер.

През 1959 г. на изложение на кучета е представен първият Бохемски Териер, по-късно станал известен като Чешки Териер. Официален статут породата Чешки Териер получава през 1963 година. Днес Чешки Териер е известен в цял свят, в САЩ има много почитатели на тази порода и дори развъдници на Чешки Териери.

Стандарт на Чешки Териер

Мъжките представители на породата Чешки Териер стават високи до 32 сантиметра и тежат до 10 килограма, женските стават високи до 29 сантиметра и тежат до 8 килограма. Тялото на Чешки Териер е издължено, гръдният кош е сравнително тесен, коремът е прибран. Главата е с правоъгълна форма, Чешки Териер има мустаци и брада под черния си нос. Очите на Чешки Териер не са много големи и са тъмни на цвят, покрити са с косми.

Ушите не са големи, с триъгълна форма, разположени са високо на главата и са изправени, с клепнали връхчета. Опашката на Чешки Териер е дълга около 20 сантиметра. Когато е спокоен, Чешки Териер носи опашката си отпусната, когато е възбуден, я вдига над гърба си, без обаче да я завива над него.

Козината на Чешки Териер е мека като коприна, вълниста, сивкаво сребриста на цвят, но се допуска и светло кафяв цвят на козина, както и бели петна. Чешки Териер се ражда напълно черен, но с възрастта става все по-светъл. Козината на Чешки Териер е доста дълга, тя прикрива лапите му като поличка. Мускулатурата на тялото и късите крайници е много добре развита.

Грижи за Чешки Териер

Чешки Териер има нужда от доста грижи, за да изглежда красив. Козината му редовно трябва да се подстригва и да се сресва почти всеки ден. На всеки два месеца се подстригва много късо козината на гърба, на хълбоците и на гърдите, а също така на опашката и на главата. Оставя се дългата "поличка", както и брадата, веждите и мустаците на кучето. Козината на кучето има нужда от поддръжка и трябва да се измива с шампоан веднъж месечно.

Шампоанът трябва да съдържа балсам, за да стане козината още по-мека. Чешки Териер може да живее само вътре, но ще се чувства прекрасно, ако може по цял ден да тича на двор. Чешки Териер има нужда от дълги разходки, ако живее в апартамент, както и от възможност от време на време да потича на воля без повод. В града Чешки Териер трябва да се разхожда само с повод, защото ловният му инстинкт ще го накара да преследва всяка по-дребна животинка.

Чешки Териер - отглеждане
Снимка: ceskyfreund36 Pixabay

Обучение на Чешки Териер

Чешки Териер се поддава много лесно на обучение, тъй като това дребно кученце е способно на чудеса, само и само да зарадва стопанина си. Препоръчва се да не се използват наказания при обучението на кучето, защото той е много чувствителен и може да откаже изобщо да участва в по-нататъшния процес на обучение.

Хранене на Чешки Териер

Чешки Териер няма претенции по отношение на храната, но няма и мярка в яденето, затова е много важно да се внимава с порциите, които се дават на това дребно кученце. В противен случай то може да страда от затлъстяване, което е вредно за здравето му. Чешки Териер постоянно си проси храна, дори да е преял преди минути, затова стопанинът не трябва да се подвежда от молещия поглед на кучето и да му дава постоянно нещо за хапване.

Препоръчва се Чешки Териер да се храни с висококачествени гранулирани и консервирани храни за дребни породи, като менюто му може да се допълва с натурални продукти. Не се препоръчва да давате на Чешки Териер каквито и да е кокали, прясно мляко, сурови яйца, сурово месо и сурова риба, пушено месо и пушена риба, салам, мазни меса като свинско, овнешко и патешко, прекалено студени и прекалено горещи храни.

Заболявания на Чешки Териер

Чешки Териер е здраво куче и единствената генетично обусловена болест, от която може да страда, е синдром на Скоти Крамп. Тя се проявява в това, че от време на време кучето получава гърчове. Те преминават бързо и кучето се връща към нормалните си занимания, но обикновено стопаните много лошо понасят тази гледка.

Чешки Териер може да страда от заболявания на стомаха, които обикновено са породени от неправилното хранене, но лесно се връща в добра форма след промяна на начина на хранене. Чешки Териер може да страда от болести на очите и ушите, а също така и от проблеми с кожата и козината.

Любопитни факти за Чешки Териер

Чешки Териер е куче, което е много подходящо за лов на лисици и дребни хищници. Към непознати Чешки Териер се отнася с недоверие, но не проявява агресия. Но ако Чешки Териер реши, че стопанинът му е заплашен, той ще се нахвърли върху човек или едро куче и ще защитава стопанина си с цената на живота си.

Чешки Териер се привързва към всички членове на семейството и може да се разбира и с други домашни любимци, но само ако усеща, че е лидер сред тях. Чешки Териер се разбира с котки, ако е израснал с тях, но не понася гризачи.

Недостатъци на Чешки Териер

Лакомията на Чешки Териер може да го превърне в крадец - напълно е възможно кучето да обръща редовно кофата с боклук, за да търси нещо вкусно. Чешки Териер постоянно ще облизва с език пода в стремежа си да намери някой деликатес. Чешки Териер трудно понася самотата и може да прояви деструктивно поведение, ако е оставен за дълго време сам.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати