Как да научим глухо куче да изпълнява команди

Глухи кучета
Бутилка за пиене на вода за кучета-34%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
17.20 лв.
Виж ››

Някои кучета имат сериозен проблем със слуха, а други са направо глухи - по рождение или вследствие на заболяване или инцидент. Но това не означава, че глухото куче не може да се превърне в перфектно обучено - стига да положите усилия за това.

Обучението на глухо куче изисква голямо търпение. Много помага използването на жестомимичния език. От разнообразните сигнали могат да се използват команди и кучето да се учи от жестовете и изражението на лицето вместо от думите и интонацията.

Първите команди, които са необходими на кучето са браво, при мен, седни и не. След това могат да се добавят останалите. Глухите кучета трябва да се разхождат винаги на повод. Това осигурява тяхната безопасност. Върху каишката на глухия ви любимец освен името на кучето и вашия телефонен номер е добре да се отбележи и че то е глухо.

Ако кучето не се отделя надалеч от стопанина, може да бъде пускано и без повод, но обстановката трябва да е безопасна, защото освен че няма да ви чуе, ако го викате, животното няма да чуе и приближаващата опасност. То може да подгони котка и да бъде ударено от кола, защото няма да я чуе.

Винаги трябва да помните, че кучето ви е глухо, но това не означава, че не трябва да му говорите, защото тогава лицето ви изразява емоциите ви, а това е нужно на кучето, за да ви разбира по-добре. Ако кучето спи и трябва да го събудите, можете да го докоснете внимателно или да сложите ръка пред носа му, за да ви усети по миризмата. Винаги предупреждавайте своите познати и гостите си, че не трябва да закачат кучето, докато спи. Децата в семейството също трябва да са наясно с това, за да не стреснат любимеца ви.

Кучета

Поощрявайте животното с лакомства, каквито обича, и си определете жест, който да показва вашето одобрение. Това може да e вдигнат палец или пляскане с ръце. Някои кучета имат нужда да ги предупреждавате, когато излизате от стаята, защото в противен случай изпадат в паника, откривайки, че ви няма наблизо. Развийте навик, винаги когато излизате от помещението, леко да докосвате кучето, за да може то да проследи движението ви с поглед.

За да развиете този навик в кучето, използвайте лакомство. Първо го сложете пред носа на животното, а после към своя. Направете жест за одобрение и дайте лакомството на кучето. Смисълът е в това да привлечете вниманието му към лицето си. След няколко упражнения поднасяйте лакомството на кучето и после го дръжте настрани, докато то не ви погледне в очите, и едва тогава му го дайте. Така то ще установи връзката, че получава похвала и лакомство, ако ви следи с поглед.

Към зрителния контакт винаги добавяйте похвала и се усмихвайте, но не забравяйте и лакомството. Така кучето ще развие навик винаги да сте пред очите му. Постепенно увеличавайте броя на командите и тяхната сложност и ще откриете, че дори при липса на слух кучето ви ще може да бъде перфектно обучено.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати