miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Волпино Италиано

Волпино Италиано

Нина 2Нина 2
Новак
345114
Волпино Италиано
Бутилка за пиене на вода за кучета-37%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
16.50 лв.
Виж ››

Волпино Италиано, известно и като Италиански Шпиц, е изключително атрактивно и дружелюбно куче, което си е спечелило славата на перфектен домашен любимец. Волпино Италиано е куче с весел нрав, което обаче може да се изяви и като добър пазач, а не само като приятел на четири лапи.

История на Волпино Италиано

Волпино Италиано е древна италианска порода, която е известна още от IX век. През XIV век кучетата от тази порода стават любимци на висшето общество в Италия. Смятало се е, че кучето от тази порода трябва да е окичено със скъпоценности, за да покаже стопанката му любовта си към животното по този начин. В същото време обаче Волпино Италиано е използвано от селяните за охрана на имотите му, тъй като звънкият му лай веднага известява за появата на непознати.

Това качество е било използвано и от италианските търговци, които използвали Волпино Италиано, за да охранява стоките им. Италианците наричат кучетата от тази порода малки пазачи, тъй като те са изпълнявали векове наред тази важна функция. Английската кралица Виктория се влюбва в породата, когато посещава Флоренция, и взима няколко малки кученца в родината си. Там тя ги кръстосва с померани, но дава на новородените само италиански имена. В продължение на векове породата е била известна с наименованието Флорентински Шпиц, но през XIX век то се е променило. През ХХ век Волпино Италиано се превръща в една от предпочитаните породи на градските жители, тъй като не изисква прекалено много място.

Стандарт на Волпино Италиано

Мъжките представители на породата Волпино Италиано достигат до 30 сантиметра височина и тежат до 5 килограма, женските стават високи до 26 сантиметра и тежат до 4 килограма. Волпино Италиано е с остра муцуна с черен нос и триъгълни уши, които са изправени. Очите на Волпино Италиано са тъмно кафяви, почти черни, и са с живо и енергично изражение.

Гръдният кош на кучетата от тази порода е добре развит, коремът е прибран. Опашката е дълга и кучето я носи завита над гърба си. Козината на Волпино Италиано е мека и на гърдите образува красива грива и покрива цялото тяло с изключение на долната част на крайниците. Козината на опашката е с украсителни ресни на долната й част. Козината на Волпино Италиано трябва да е бяла, но се допуска да е също така кремава и златиста, а също така и рижава.

Куче Волпино Италиано

Грижи за Волпино Италиано

Волпино Италиано има нужда да изразходва енергията си и въпреки малкия си размер трябва да се извежда на дълги разходки. Добре е ако Волпино Италиано има от време на време възможност да потича свободно. Козината на Волпино Италиано трябва да се разресва през ден, за да изглежда добре и да не се сплъстява. Не се препоръчва кучето от тази порода да се къпе повече от четири пъти в годината, за да не пострада защитният слой на козината му. Очите и ушите на Волпино Италиано е добре да се проверяват редовно, за да се избегнат усложнения при инфекции. Волпино Италиано е игриво куче, което има нужда от игри със стопанина си. Волпино Италиано с удоволствие ще пътува навсякъде със стопанина си и ще го придружава при всяка негова разходка.

Обучение на Волпино Италиано

Волпино Италиано лесно се поддава на обучение и с удоволствие научава нови команди, които с готовност изпълнява. Кучетата от тази порода бързо запомнят командите и с радост се включват в процеса на обучение, ако получават лакомство, погалване и добра дума за добре изпълнената команда. Тези чувствителни кучета се чувстват зле, ако се използва физическо наказание при неизпълнение на командите.

Хранене на Волпино Италиано

Волпино Италиано може да прояви капризи към някои храни, но всеки стопанин сам преценява с времето какво да дава на любимеца си. Възможно е Волпино Италиано да откаже да консумира определена храна, защото организмът му не я приема добре. Волпино Италиано може да се храни с висококачествени гранулирани и консервирани храни за кучета от дребни породи, а също така и с натурални продукти. Ако изберете меню с натурални продукти за Волпино Италиано, е добре да го обогатявате с витамини и минерали, които са необходими за здравето на вашия любимец.

Волпино Италиано с удоволствие ще хапва печено или сварено телешко, пилешко или пуешко месо, а също така заешко, агнешко и дивеч, както и техните субпродукти. Не се препоръчва да давате на Волпино Италиано свинско и овнешко месо и субпродукти, както и тръбни кокали и сурова риба. Може да допълвате менюто на Волпино Италиано със сварена или печена обезкостена морска риба, кисело мляко, извара, различни видове зеленчуци - сурови и термично обработени, както и различни видове плодове. Не е добре да давате на Волпино Италиано прясно мляко, тестени и сладки изделия, пържена и мазна храна, пушено месо и салам, пикантна храна и прекалено студена или гореща храна.

Заболявания на Волпино Италиано

Волпино Италиано може да има проблеми с козината и кожата, а също така може да страда от заболявания на очите. Волпино Италиано може да страда също така от проблеми с храносмилателната система, както и да развие алергия към някои храни.

Порода Волпино Италиано

Любопитни факти за Волпино Италиано

Волпино Италиано е била любимата порода на прочутия скулптор и художник Микеланджело. Когато Микеланджело рисувал, кучето му било винаги в близост до него. Волпино Италиано е куче, което има нужда да е близо до стопанина си, тъй като това е най-важно за него. По време на разходките това красиво куче не се отделя от собственика си, защото се страхува да не го изгуби.

Благодарение на това е много трудно Волпино Италиано да се изгуби по време на разходка, дори да се извежда без повод. Волпино Италиано няма развит ловен инстинкт и затова със спокойствие приема тичащи наоколо котки и други дребни животни. Волпино Италиано лесно се сприятелява с кучета и други животни.

Недостатъци на Волпино Италиано

Волпино Италиано има много звучен лай и ако бъде оставян за дълго време сам, никой не може да го накара да спре да се опитва да повика стопанина си. Ако Волпино Италиано смени стопанина си, той много ще тъгува и може дори да откаже да се храни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати