Шелти

Нина 2Нина 2
Новак
345193
Шелти
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Шелти е перфектното семейно куче - то е добро и е подходящо за семейства със съвсем малки деца. Шелти много прилича външно на Коли, но е подходяща за хора, за чиито жилища Коли е прекалено голямо куче. Шелти е красиво куче с добре отработени служебни качества.

История на Шелти

Смята се, че породата Шелти произлиза от кучета на викингите, които се отличавали с малкия си размер и сравнително късите си крайници. Те помагали за опазването на стадата с овце, които били по-малки на размер от съвременните овце. Наименованието на породата идва от Шетландските острови, където тези малки овчарски кучета са били разпространени. Постепенно те привлекли вниманието на любителите на кучета и през 1801 година започнали да се разпространяват и в Англия. Там те били използвани за овчарски кучета, както и за домашни любимци.

След Първата световна война от Шетландските острови били подбрани кучета, външният вид на които станал основа на съвременните представители на породата Шелти. През 20-те години на ХХ век възникнал въпросът какъв вид Шелти да бъде развъждан и селекционерите се спрели на разновидността, която най-много се доближавала на външен вид до Коли. Затова в кръстоските с късокраките кучета на викингите били използвани кучета от породите Коли, Немски Шпиц, Кавалер Кинг Чарлз Шпаньол, Норвежки Бухунд. През 1914 година породата били призната от английския кенел клуб. През 50-те години на ХХ век са създадени престижни развъдници за Шелти, които стават основа за развъждането на кучета от тази порода в други държави. В момента Шелти е много популярна порода в САЩ, Германия, Дания и Швеция.

Стандарт на Шелти

Шелти е дребно куче, изящно и в същото време мускулесто. Мъжките представители на породата Шелти са високи до 37 сантиметра и тежат до 12 килограма, женските стават високи до 35 сантиметра и тежат от 6 до 10 килограма. Главата на Шелти има формата на клин, който се стеснява от ушите към носа. Носът и устните на Шелти са черни на цвят. Челюстите са силни, с едри зъби. Очите на Шелти са с бадемовидна форма и са разположени косо. Очите на Шелти са кафяви на цвят, но може да са и светло сини. Ушите на Шелти са къси, разположени са сравнително близо едно до друго. Те са изправени, с клепнали краища. Шията на Шелти е мускулеста, раменете са наклонени назад.

Гръдният кош е добре развит, коремът е прибран. Крайниците са мускулести, лапите са овални. Опашката е разположена ниско, покрита е обилно с козина и леко е огъната нагоре. Козината е дълга, с добре оформена грива. Козината на Шелти е с плътен долен слой. Козината е груба на пипане и е права, долният слой козината е мек. Краката на Шелти са покрити обилно с козина. Козината на муцуната е по-къса, отколкото тази на тялото. Козината на Шелти е оцветена от златисто до махагоново. Сивият цвят е недопустим. Шелти може да е с трицветна козина. В такива случаи основният цвят е черен, с червеникави и кафеникави петна или сребристо синкав с черно бели петънца. Козината на Шелти може да е и в два цвята - черно с бяло или черно с червеникавокафяво. Белите петна са допустими на челото, гърдите, края на опашката и по крайниците. Белите петна са допустими само при оцветяване на козината в черно и бяло.

Куче Шелти

Грижи за Шелти

Козината на Шелти трябва да се сресва през три-четири дни, както и преди къпането с шампоан, което се прави не по-често от 4 пъти в годината. В по-топлите месеци Шелти се освобождава от долния слой козина и е необходимо тя да се сресва всеки ден. Препоръчва се по време на смяната на козината Шелти да се къпе веднъж седмично, но само с вода, без да се използва шампоан. Шелти е активно куче, което има нужда от всекидневни физически упражнения. Шелти има нужда от възможност да тича на воля и най-доброто за това куче е да живее в къща с двор. Освен от физически упражнения Шелти има нужда и от умствени упражнения. Ако Шелти се отглежда в апартамент, трябва да се извежда поне два пъти по един час на разходка и да се дава възможност на кучето да тича и да играе.

Обучение на Шелти

Шелти се обучава много лесно, защото с готовност изпълнява всяко нещо, което изисква от него стопанинът му. В процеса на обучение на Шелти не се срещат трудности, защото това дребно куче винаги е готово за нови физически и умствени натоварвания. Добре е обучението на Шелти да започне, когато кучето е на около 3-4 месеца, и при всяка добре изпълнена команда да се поощрява с погалване, добра дума и вкусно лакомство. Заради добрите си резултати при обучението кучетата от породата Шелти редовно печелят състезания по аджилити - спорт за кучета, при който трябва да се преминава през терени с препятствия.

Хранене на Шелти

Кучетата от породата Шелти не са претенциозни по отношение на храната, затова могат да се хранят както с готови кучешки храни, така и с натурални продукти. Ако Шелти се храни с натурални продукти, добре е менюто му да се допълва с необходимите за активно куче минерали и витамини. Може да давате сварени пилешки шийки, хрущяли и телешки кокали на Шелти, но не се препоръчва да давате на кучетата от тази порода пилешки тръбни кокали, тъй като могат да разкъсат червата им.

Свинското и овнешкото месо не се препоръчват за хранене на Шелти, но можете да давате на кучето от тази порода сварено или печено телешко месо, заешко месо, дивеч, пилешко и пуешко месо, както и техните субпродукти, преминали през термична обработка. Твърдо сварени яйца, различни видове зеленчуци - сурови и сварени, попарени овесени ядки, сварена елда и сварен ориз могат да допълват менюто на Шелти. Кучето от тази порода с удоволствие ще хапва плодове, кисело мляко и извара. Не се препоръчва да давате на Шелти прясно мляко, хляб, макарони и други тестени изделия, шоколад, пикантни и солени храни, прекалено горещи и прекалено студени храни, пушено месо, салами и захарни изделия.

Заболявания на Шелти

Кучето от породата Шелти е генетично предразположено към някои видове кучешки заболявания. Сред тях са кучешка тазобедрена дисплазия, хипотиреоидизъм, различни видове дерматити, вродена глухота, дисплазия на лакетната става, катаракта, атрофия на ретината, различни видове стомашни и очни инфекции. Шелти може да страда от срещаните при тази порода допълнителни мигли, което е вроден дефект.

Порода Шелти

Любопитни факти за Шелти

Шелти се различава от Коли най-вече с доста по-ниския си ръст. Шелти достига е два до 40 сантиметра височина. Освен това, за разлика от кучетата от породата Коли, представителите на породата Шелти може да са с различно оцветяване от стандартното трицветно, характерно за Коли. Шелти има по-широк череп от Коли и по-големи очи, отколкото са очите на кучетата от породата Коли. Шията на Шелти е по-късна в сравнение с тази на Коли, а козината е по-къса и по-груба от козината на Коли. Но най-голямата разлика между Коли и Шелти е в темперамента на двете породи.

За разлика от Коли, Шелти постоянно е в движение и иска нужда от внимание. Кучето от порода Шелти е готово на всичко, за да му се обърне внимание. Шелти винаги е в добро настроение и обича да играе с деца на различна възраст. Шелти е любвеобилно куче, което е леко недоверчиво към непознати. Шелти може да се използва за пазач, но понякога проявява такова желание да пази семейството, с което живее, че се опитва да не допусне непознати в дома. Шелти е чувствително куче, което реагира зле на силни шумове. Шелти добре се разбира с други кучета и с котки.

Недостатъци на Шелти

Шелти има много голяма нужда от внимание и не е подходящо за хора, които нямат достатъчно време, което да отделят на любимеца си. Ако Шелти не получава необходимото внимание, започва да проявява деструктивно поведение, когато му е скучно, и да унищожава интериора на жилището. Тъй като Шелти е овчарско куче, то се опитва да събере в група всички, които се движат. Затова е възможно леко да похапва хората по глезените, за да се опитва да ги събере заедно. Ако на Шелти не се осигурява достатъчно възможност за изразходване на енергията, кучето може да стане хиперактивно и да тича по цял ден в жилището, без да се съобразява с когото и да е.

Ако и вие искате такова куче, вижте тези обяви и цени за шелти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest