Курцхаар

Нина 2Нина 2
Новак
34536
Курцхаар

Курцхаар е ловно куче, което е и перфектен домашен любимец. Красивият външен вид и интелигентността на кучетата от породата Курцхаар привлича от векове вниманието на хората към тях.

История на Курцхаар

Историята на Курцхаар, известен също така и като Немски Късокосмест Птичар, започва преди повече от седем века. Предците на съвременните представители на породата Курцхаар са се използвали в средиземноморските страни за лов на пернат дивеч, както и за лов със соколи. Ловните кучета, които станали популярни заради перфектните си работни качества, попаднали от Франция и Испания в немските аристократични семейства. По онова време тези умни кучета се ценели най-много заради факта, че можели да застанат в добра ловна стойка. Породата станала още по-популярна, след като през 1750 година били изработени първите двустволни пушки.

Ловците отстрелвали птиците в полет, а Курцхаарът тичал, за да намери къде е паднал дивечът и да го донесе. Преди това Курцхаарът подплашвал птиците, за да се вдигнат в небето. Така Курцхаарът се превърнал в куче, което могло да бъде използвано за различни видове лов. През 1897 година е започната първата книга за развъждане на породата. Немският принц Албрехт Солмс-Браунфелд бил този, който определил характеристиките на породата Курцхаар, начина на оценяване на външния вид на кучетата, както и правилата за тестване на ловните умения на кучетата от тази порода. Курцхаарът не само е подходящ за различни видове лов, но и когато е на преклонна възраст, изпълнява задълженията си по време на лов.

Стандарт на Курцхаар

Мъжките представители на породата Курцхаар достигат до 66 сантиметра височина и тежат около 30 килограма. Женските са високи до 63 сантиметра и тежат до 28 килограма. Дължината на тялото на кучето от породата Курцхаар е малко по-голяма от височината му. Курцхаарът е с леко издължена муцуна, със съвсем лека гърбица. Носът на Курцхаар е голям и кафяв на цвят, но са допустими черни или тъмно розови носове. Челюстите са силни. Курцхаарът има общо 42 зъба. Скулите са изпъкнали. Очите са средни на размер и са кафяви на цвят. Ушите са средно дълги, клепнали и със заоблени краища. Тялото и крайниците са много мускулести. Гръдният кош е добре развит, коремът е прибран.

Опашката е разположена високо и се купира на половина от дължината. В спокойно състояние опашката на Курцхаар виси свободно, а когато кучето се движи, опашката му е вдигната хоризонтално, без да се вдига над гърба. Лапите са заоблени. Козината на Курцхаар е плътна и къса, на допир е доста груба. На главата и на ушите козината на кучето от тази порода е по-къса и тънка. Съществуват няколко разновидности оцветяване на козината на Курцхаар. Кучето от тази порода може да е чисто кафяво на цвят, а също така кафяво с малки бели петънца на гърдите и на лапите. Курцхаар може да е тъмно кафяв с по-светло кафяви и бели петънца. Този вид оцветяване помага на кучето да е почти незабележимо по време на лов. Курцхаар може да е бял, с кафяви петна по главата или с кафяви пръски по гърдите и краката. Курцхаар може и да е черен, с бели или дори жълти петънца.

Порода Курцхаар

Грижи за Курцхаар

Кучето от породата Курцхаар ще се чувства най-добре, ако може да живее на двор, защото има нужда от много движение, за да може да изразходва енергията си. Ако Курцхаар живее в апартамент, трябва да бъде разхождан дълго и да му се дава възможност да потича на воля.

Въпреки че Курцхаар е с къса козина, тя доста се скубе и трябва да се разресва всеки ден или през ден, за да си спестите почистването на кичури козина в жилището. Добре е да разресвате Курцхаар със специална четка, който да разресва и долния слой козина. Курцхаар се къпе не повече от три-четири пъти в годината, и то по необходимост, ако е много мръсен. Трябва да се внимава в ушите му да не попада вода, те винаги трябва да са сухи. Освен това редовно трябва да се преглеждат, за да бъдат избегнати инфекции.

Обучение на Курцхаар

Курцхаарът се обучава много лесно, защото кучето от тази порода иска да направи всичко възможно, за да угоди на стопанина си. Затова то лесно ще разбере какво се изисква от него и ако не се проявява агресия към кучето, то може да научи как се изпълняват и по-сложни команди. Курцхаар изпитва истинска радост, когато изпълни вярно командата и затова трябва винаги да получава заслужена похвала и дори лакомство.

Хранене на Курцхаар

Курцхаарът не е претенциозен по отношение на храната, но трябва да му се осигурява необходимото количество протеини. Ако храните Курцхаар с натурални продукти, а не с консерви или суха храна, осигурете му витамини и минерали, които той не може да си набави от продуктите. Препоръчва се да се дава агнешко, пилешко, пуешко, заешко и дивеч на Курцхаар, а овнешкото и свинското месо да бъдат изключени от меното му.

Субпродуктите също са подходящи за Курцхаар, но трябва, както и месото, да са термично обработени. Може да давате на Курцхаар едри кокали, които да гризе, но в никакъв случай не се дават пилешки тръбни кокали, защото могат да разкъсат червата му. Твърдо сварени яйца, извара, кисело мляко, попарени овесени ядки, сварен ориз и елда, зеленчуци и плодове допълват менюто на Курцхаар. Не е добре да давате на Курцхаар прясно мляко, пикантни и солени храни, сладки и тестени изделия, пушени меса и пушена риба.

Заболявания на Курцхаар

Курцхаарът може да страда от тазобедрена дисплазия, различни видове кожни екземи, хипотиреоидизъм, заболявания на ушите, епилепсия и катаракта. Кучетата от породата Курцхаар трябва да не се движат активно два часа след като са се нахранили обилно, защото в противен случай съществува риск от преплитане на червата или от превъртане на стомаха, което може да бъде фатално за животното. Освен това Курцхаар много лесно качва излишни килограми, което се отразява не само на работните качества на кучето от тази порода, но и натоварва костната му система и ставите. Затова Курцхаар не трябва да се прехранва, въпреки че е много лаком и винаги е гладен.

Любопитни факти за Курцхаар

Кучето от породата Курцхаар е със сдържан темперамент и никога не проявява агресия, нито страх. Ако кучето е агресивно или много страхливо, трябва да се потърси помощ от специалист, тъй като това не е характерно за породата Курцхаар.

Куче Курцхаар

Курцхаар обича да е с цялото семейство и смята, че трябва да охранява всичките му членове. Когато непознат доближи някого от семейството, Курцхаар реагира със силен лай, но не и с агресия. Въпреки че обича цялото семейство, Курцхаар е най-предан само на един член от семейството, когото смята за водач на глутницата.

Курцхаар може да се разбира с други домашни любимци, ако е израснал с тях. Това се отнася и за котките. Но след като порасне, кучето от тази порода смята по-дребните животни за плячка или за обект, подходящ за игри, и може да го разнася из цялата къща.

Курцхаар е много активно куче и с удоволствие ще плува или ще се катери по пресечена местност. Това ще го направи щастлив, защото за него всяко предизвикателство е ново приключение, свързвано с това, което му е необходимо - физическо и умствено натоварване.

Недостатъци на Курцхаар

Курцхаар не бива да се оставя насаме с прекалено малки деца, тъй като може да ги нарани, без да иска, защото е прекалено активен. Но с по-големите деца Курцхаар може да играе с часове. Кучето от породата Курцхаар става нервно, ако не изразходва енергията си. В такива случаи Курцхаар започва да гризе всичко, което му попадне или да започне да проявява агресия. Курцхаар лае с часове, ако е оставен сам. Ако не се разхожда достатъчно, Курцхаарът става хиперактивен и тича из цялото жилище, без да спира, за да може да изхаби енергията си.

При това той изобщо не внимава какво и кого може да събори по време на тичането. Кучетата от породата Курцхаар лаят много силно, което може да не се хареса на съседите. При обучение и отглеждането на курцхаар, което започва рано - на около 3 месеца след раждането на кученцето от тази порода, лаят може да бъде спиран по команда. Кучетата от породата Курцхаар са склонни към доминиране и ако позволявате на малкото Курцхаарче да прави каквото си поиска, то ще продължи в същия дух и когато порасне.

Ако желаете да си вземете кученце от тази порода, разгледайте нашите обяви за курцхаар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest