miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Източноевропейска Овчарка

Източноевропейска Овчарка

Нина 2Нина 2
Новак
345163
Източноевропейска Овчарка
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Източноевропейската овчарка е куче, което е доказало служебните си качества през годините и е сред предпочитаните помощници на различни институции. Кучетата от тази порода са перфектни за домашни любимци.

История на Източноевропейска овчарка

Породата Източноевропейска овчарка е създадена в Русия през 30-те години на ХХ век. Селекционерите са работили по създаването на служебна порода, която да може да бъде използвана в армията, в селското стопанство и да се приспособява към различни климатични условия. За създаване на породата са използвани Немски овчарки, които са смесвани с различни видове Лайки и Догове. Първият официален стандарт на Източноевропейска овчарка е бил утвърден през 1964 година.

Стандарт на Източноевропейска овчарка

Източноевропейската овчарка е куче с леко удължено тяло. Мъжките представители на породата достигат до 76 сантиметра височина, женските - до 72 сантиметра. Костната структура на женските е по-фина от тази на мъжкарите. Главата на Източноевропейска овчарка е масивна, с клиновидна форма и леко заострена муцуна. Носът е доста едър и е черен на цвят. Зъбите на кучето от породата Източноевропейска овчарка са едри, челюстите са силни. Очите не са много големи, с овална форма и са тъмни на цвят. Ушите са изправени и са с триъгълна форма. Шията и крайниците са с добре развита мускулатура. Гръдният кош е добре развит. Опашката е с форма на сабя и в спокойно състояние виси надолу. Опашката, която е завита над гърба, се смята за дисквалифициращ недостатък.

Когато кучето е възбудено, опашката стърчи леко нагоре. Лапите са с овална форма. Козината на Източноевропейската овчарка е права и не е много къса. Главата, ушите и предната част на крайниците са покрити с по-къса козина. Козината е в сивкав или кафеникав цвят, като се съчетава с черна. Въпреки че си приличат, Източноевропейската овчарка и Немската овчарка имат и доста разлики. Те са не само външни, но и в характера на кучето. Източноевропейската овчарка е малко по-висока и по-едра от Немската овчарка. Козината на Източноевропейската овчарка често е с по-светъл фон. Източноевропейската овчарка е по-спокойна, Немската овчарка е по-активна и игрива. Източноевропейската овчарка е универсално служебно куче, Немската овчарка по-често се използва за домашен любимец.

Грижи за Източноевропейска овчарка

Гъстата козина на Източноевропейската овчарка има нужда от разресване поне през ден, за да не се образуват сплъстявания. Не се препоръчва да къпете Източноевропейската овчарка повече от два пъти в годината. Това издържливо куче може да живее в апартамент, но трябва да му осигурите редовни дълги разходки. Източноевропейската овчарка ще се чувства добре на двор, ако има добре изолирана къщичка. Източноевропейската овчарка не се страхува нито от дъжд, нито от сняг, тя понася зле само големите жеги и ако я отглеждате в апартамент, през горещите летни дни е добре да я разхождате рано сутрин и късно вечер, когато стане по-хладно.

Порода Източноевропейска Овчарка

Източноевропейската овчарка има нужда от много игри със стопанина си и е подходяща за хора с активен начин на живот. Това куче с радост ще тича до вас, ако карате колело, и ще се радва да го прави в продължение на километри. Източноевропейската овчарка много обича игри с топка, както и игри, в които я карате да намира и да ви донася различни предмети. Трябва да развивате не само мускулатурата на Източноевропейската овчарка, но също така и нейния интелект.

Обучение на Източноевропейска овчарка

Кучето от породата Източноевропейска овчарка се обучава лесно, но обучението трябва да започне от третия месец. Необходими са поне 15 минути дневно игра и обучение на малкото кученце, за да има добър ефект. Малките кученца не могат да се концентрират за повече от пет минути в обучение, затова този факт трябва да се има предвид. Добре е обучението на малката Източноевропейска овчарка да започне навън, където кученцето се разконцентрира от различни шумове. Така любимецът ви ще се научи да изпълнява команди независимо от ситуацията, без да го интересуват външни дразнители. На четири месеца Източноевропейската овчарка вече може да се учи да прескача препятствия, да донася предмети по команда и да се тренира обонянието ѝ.

След петия месец се работи по служебните качества на кучето. За тази цел са необходими повече хора, които да участват в обучението на кучето. Добре обучената Източноевропейска овчарка не се страхува от силни шумове като изстрели, с лекота се катери по стълби и никога не приема храна от чужди хора. Източноевропейската овчарка се обучава най-лесно с поощрения във вид на похвала, потупване и даване на лакомство, но ако откаже да изпълни някоя команда, категорично се забранява използването на физическа сила, за да се накаже животното. Източноевропейската овчарка не е куче, което ще се опита да доминира над стопанина си, но няма да приеме добре употребата на физически наказания.

Хранене на Източноевропейска овчарка

Източноевропейската овчарка има нужда от качествена пълноценна храна, която да ѝ даде необходимата енергия. Можете да храните Източноевропейската овчарка със сухи храни и консерви с високо ниво на протеини или да изберете хранене с натурални продукти. В такъв случай ще трябва да се съобразите с факта, че над 70 процента от менюто на Източноевропейската овчарка трябва да представлява месо и месни субпродукти. Препоръчително е да давате на Източноевропейската овчарка телешко, пилешко и пуешко месо, свинското и овчето месо не са подходящи за тази порода, тъй като са прекалено тлъсти.

Можете да допълвате менюто на Източноевропейската овчарка с кисело мляко, нискомаслена сметана и нискомаслена извара, с твърдо сварени яйца, зеленчуци, зърнени храни, плодове, витамини и минерали. Не се препоръчва да давате на Източноевропейската овчарка прясно мляко, прекалено солени, прекалено студени или горещи храни, пикантни или сладки храни, тестени изделия, както и пушени меса и салами. Препоръчва се да давате на Източноевропейската овчарка големи кокали, тъй като са необходими за зъбите и костната система на кучето. Недопустимо е да давате на Източноевропейската овчарка тръбни кокали, тъй като те могат сериозно да навредят на кучето, а в някои случаи може да доведат до фатален край.

Заболявания на Източноевропейска овчарка

Източноевропейската овчарка като цяло е много здрава порода. Въпреки това обаче кучетата от тази порода страдат от генетично обусловени болести и те засягат най-вече ставите им. Източноевропейската овчарка може да страда от тазобедрена дисплазия, от дисплазия на лакетната става, от различни видове артрити, които затрудняват нормалното ходене на кучето. Характерна за Източноевропейската овчарка е склонността ѝ към превъртане на стомаха, което се получава често, ако кучето се е хранило обилно и веднага след това е направило някакво рязко движение. Затова не се препоръчва Източноевропейската овчарка да се оставя да тича, след като се е нахранила. Добре е да храните Източноевропейската овчарка два пъти дневно, за да се избегнат стомашни проблеми.

Източно-европейска Овчарка

Любопитни факти за Източноевропейска овчарка

Характерът на Източноевропейската овчарка е в съответствие с изискванията за служебни кучета - животното е уравновесено, внимателно, активно и спокойно. Въпреки че не го показва, Източноевропейската овчарка постоянно контролира обстановката и е готова да реагира по команда, дадена от стопанина. Типичните представители на породата Източноевропейска овчарка, които са обучени добре, постоянно са нащрек, за да реагират светкавично при команда от страна на стопанина.

Заради перфектните си качества на служебно куче Източноевропейската овчарка е предпочитана порода в полицията, митниците, както и на границата. Източноевропейската овчарка обича деца и им позволява да играят с нея дори по по-груб начин, без да проявява и най-малката агресия спрямо тях. Източноевропейската овчарка може да живее с други домашни любимци и ако е израснала с тях като малка, никога няма да се опита да ги нарани, когато вече ги превъзхожда по размер и сила.

Недостатъци на Източноевропейска овчарка

Източноевропейската овчарка не е от кучетата, които се държат дружелюбно с непознати хора. То може да прояви агресия, ако непознат се опита да атакува стопанина му. Въпреки това Източноевропейската овчарка не е склонна към немотивирана агресия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати