Отглеждане на Дого Аржентино вкъщи

Дого Аржентино и човек

Дого аржентино или аржентински дог е популярна порода кучета, която произлиза от Аржентина. Солидни сведения сочат, че тя се е появила през двадесети век в резултат на добре обмислено селекциониране.

При кръстосването взели участие породи като булдог, бултериер и мастиф. Полученото поколение било смело, ловко, съобразително и извънредно силно.

В началото кучетата участвали само в аржентинските кучешки боеве, но след това били оценени като изключително способни ловци.

Само с няколко движения те успявали да повалят дори едри животни като глигани и пуми. Много скоро породата набрала популярност и дого аржентино станал дясна ръка на местните авджии. Не след дълго кучето започва да взема участие в киноложки изложения и да става все по-желан домашен любимец.

Дого аржентино впечатлява с изящна осанка, мускулесто и хармонично развито тяло. Той достига височина от близо 70 сантиметра и тегло от 45 килограма. Космената покривка е къса, твърда, гладка, прилежно прилепнала по тялото.

Тя е обагрена основно в бяло. Допуска се малко черно петно около едното око, а също и малки черни петънца по ушите. Като цяло обаче се предпочитат съвършено белите екземпляри.

Кучетата от тази порода се отличават с интелект и любвеобилност. Те лесно биха могли да бъдат обучени, стига собственикът им вече да има опит дресировката на четириноги.

Дого аржентино обича физическите и интелектуалните предизвикателства, но лесно може да се отегчи, ако винаги ангажирате вниманието му с едно и също нещо.

Въпреки силата, която притежава, дого аржентино не се слави като изключително агресивно куче. Когато кучето не е било умишлено подтиквано от стопанина към враждебност, то се държи приятелски или поне не проявява негативно отношение.

Отглеждане на дого аржентино в къща

Дого аржентино е куче, което лесно се приспособява и няма проблем да живее в двора на къща. За разлика от породи като чау-чау и хъски аржентинският дог не е чувствителен към високите температури, така че не се нуждае от специални грижи през горещите летни дни.

В същото време, когато отглеждате кучето навън, имайте предвид, че то обича социалните контакти и ако не му бъде обръщано внимание всеки ден, може да го приеме недобре.

Дого Аржентино

Друг добър повод да се занимавате с кучето е нуждата от социализиране. Припомняме, че кучетата, които не прекарват достатъчно време със стопаните си, стават неспокойни и трудно контролируеми.

Когато отглеждате такова голямо куче, помислете и за сигурността на съседите си. Все пак, ако кучето успее да се измъкне от вашия двор, би могли най-малкото да ги наплаши.

За целта си осигурете висока и здрава ограда или дръжте кучето в него като клетка, така че да не може да избяга.

Отглеждане на дого аржентино в апартамент

Въпреки своите забележителни размери дого аржентино може да свикне и с живота в апартамент. За да е спокойно кучето и за да се развива нормално обаче, все пак е необходимо то да бъде извеждано достатъчно често навън.

Осигурявайте му продължителни разходки и игри. Когато го извеждате навън, не забравяйте да го контролирате винаги с повод, както и да му поставяте намордник.

Вземете ли тази порода у дома, бъдете готови да поделите всички легла, дивани, канапета и столове с белия красавец. Веднъж ползвал вашите мебели, аржентинският дог ще иска да повтори действието. Не се учудвайте, ако в даден момент, той дори си присвои собствения ви креват и пожелае да ви избута от него.

Дого аржентино и други домашни любимци

Отношението на дого аржентино (както на практика при всяко куче) към домашните любимци зависи основно от възпитанието, което неговият господар му е дал, а също и от средата, в която животното е израснало.

Опитът показва, че социализираното куче може да приеме в обкръжението си домашни животни като кучета и котки. По-трудно обаче ще му бъде да не прояви отношение към горски животни.

Според някои мнения пък дого аржентино трябва да се държи на всяка цена от всевъзможни дребосъци, тъй като заради своята голяма сила може да ги нарани и убие.

Дого Аржентино и дете

Дого аржентино и дете

Отношението на конкретното куче към дете зависи отново от стопаните на песа. Колкото по-рано кучето се е социализирало и му е било показано, кое е редно и кое-не, толкова по-добре.

Основната задача на стопаните е да покажат, че децата са също част от семейството и имат същите права като техните родители. Така кучето ще има нужното уважение към малчугана. От хлапето пък се изисква да не дразни умишлено кучето и да се държи приятелски с него.

Обикновено социализираните аржентински догове се привързват лесно и към най-малките членове на семейството. Те се отнасят с обич към тях и ги наглеждат и пазят.

Ако желаете да си вземете кученце от тази порода, разгледайте нашите обяви за дого аржентино.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати